IMLEGEND
Aileden
Age of Empires III [ Tanıtım ]
Age of Empires III (AOE III) Microsoft'a bağlı Ensemble Stüdyoları tarafından geliştirilip Microsoft Oyun Stüdyoları tarafından da yayınlanmış Gerçek Zamanlı Strateji türünde bir bilgisayar oyunudur. 18 Ekim 2005'te Kuzey Amerika'da ve 4 Kasım 2005'te ise Avrupa'da piyasaya sürülmüştür, Age of Empires Serisi'ndeki üçüncü oyun ve Age of Empires II: The Age of Kings'in devamı niteliğindedir. Oyun Amerika'nın keşfinin ardından Avrupalıların Amerika'da yaklaşık olarak M.S. 1500 ile 1850 tarihleri arasındaki kolonileşme faaliyetini temel almaktadır. Sekiz Avrupa Uygarlığı oynanılabilmektedir.
Age of Empires III öncelikle Gerçek zamanlı strateji ve Rol yapma oyunu türlerini bir araya getiren "Home City" özelliği sayesinde seriye yenilikler getirmiştir. İki eklenti paketi satışa sunulmuştur .
Campaign (Öykü Kısmı)
Oyunun öykü kısmıdır, bölüm atladıkça Black ailesinin 3 neslinin yaşadığı olayları oynamanız mümkün.
İlk neslin anlatıldığı bölümde konu St.Jean şövalyelerinden Morgan Black,Osmanlı Komutanı Şahin ve Florida'lı korsan Lizzie etrafında gelişiyor. Bu bölüme kan adı verilmiş. Bu bölümde Sahin komutasındaki Osmanlı istilasını, istilaya karşı saldırıyı, Lizzie komutasındaki korsanların bulunduğu haritada haritaları edinmeyi, Osmanlıları yenip Sahin'i arkadaş edinmeyi, Aztek tapınaklarını yok olmaktan korumayı, gemisiz Lizzie'nin arkadaşlığını almayı, ispanyol filosunun sonsuz yaşamın sırrı olan Ay gölü'ne ulaşmasını engelleme ve sonsuz yaşamı getiren şelaleyi yıkmayı görev üstleneceksiniz.
İkinci neslin anlatıldığı bölüm buz adını taşıyor. Bölüm amerikan kolonileşme çağında geçiyor. Ana karakterler John, Kanyenke, Stuart, Nonahkee ve Warwick. Bu bölümde koloninizi yok olmaktan koruyacak, karşı saldırı için kaçırılan adamlarınızı toplayacak, Nonahkee ve Stuart'ı kurtaracak, ingiliz ordusu ve Warwick'e savaş açacak, dağlarda Warwick'in izini arayacak, Warwick'in şehrinizi yok etmek için gönderdiği ağır silahların yolunu keseceksiniz.
Üçüncü bölüm çelik adını taşıyor. Bu bölüm ise amerikan endüstri çağı ve tren sisteminin geldiği dönemi kapsıyor. Karakterler Amelia, Kanyenke, başkan Cooper, Beaumont, general Bolivar. Bu bölümde ise demiryollarını kuracak ve koruyacak, bu amaçla Oloma kalesini koruma görevini üstlenecek, Beaumont'un peşine düşüp ispanyol altınlarını çalmasını engelleyecek, Ant dağlarında gençlik şelalesinden kalanları bulmak için ispanyol isyancılardan general Bolivar'ın şehirlerini geri kazanacak, Pacamayo vadisini aramaya düşecek, inka tapınaklarını yokolmaktan koruyacak ve son olarak Beaumont ve Osus grubunu yoketceksiniz.
Skirmish (Çarpışma)
Skirmish (Çarpışma) Dilenen ülke ile istenilen rakipler ile savaşabilir çoklu savaş ortamı yaratabilir. 8 ülkeden birini oynayabilirsiniz. Deathmatch yani ölümüne savaş(kaynaklar önceden verilen) ve supremacy yani üstünlük kurmaya dayalı savaş seçeneklerinden biriyle savaşmanız mümkün.
Seçeceğiniz ülkeler ve getirileri:
İngiltere: Her kurulan ev 1 kolonici verir. Özel destek birimi olarak Hussar(hafif süvari eri), Musketeer(silahşör), Longbowman(Uzun menzilli okçu) mevcut.
Hollanda: Maksimum 99 yerine 50 kolonici üretebilirsiniz. Banka binası mevcut. Koloniciler altınla üretiliyor. Özel destek birimi olarak Envoy(elçi), Fluyt(kargo gemisi), Ruyter(menzilli hafif atlı), Halberdier(baltalı savaşçı) mevcut.
Fransa: Kolonici limiti 80 fakat her kolonici 2 kişi değerinde denebilir. Yerlilere yönelik teknoloji vs. daha kolay erişilebilir. Özel destek birimi olarak Coureur des Bois (kolonici), Cuirassier (zırhlı atlı), Native Scout(yerli izci), Voltigeur(avcı) mevcut.
Almanya: Her çağ atlama uhlan atlısı kazandırır ve yük arabalı kolonici getirtme olanakları mevcut. Paralı asker çağırma da daha kolay. Özel destek birimi olarak Doppelsoldner(ağır yakın dövüş askeri), Settler Wagon (yük arabalı kolonici), Uhlan (zırhlı atlı), War Wagon(Savaş atlı arabası), Needle Gunner(Avcı) mevcut.
Osmanlı: Koloniciler zamanla kendiliğinden üretiliyor(masrafsız), cami ile üretim limiti artabiliyor. Ayrıca koloni çağında menzilli silahlar geliştirme yerine de sahip olabiliyorsunuz. Özel destek birimi olarak Abus silahı(makineli top), Cavalry archer(atlı okçu), Great bombard(ağır toplu), İmam (şifacı), Janissary (yeniçeri), Spahi (sipahi)(atlı er), Hussar(Hafif süvari eri), Baratcu(barutçu)(el bombası atan) mevcut.
Portekiz: Her çağ atlama yeni şehir kurma atlı arabası kazandırır. Keşifçileri haritanın belli yerini açma özelliğine sahip. Özel destek birimi olarak Cassadors(anti-piyade asker), Organ Gun(hafif toplu), Guerreiro Musketeer(silahşör), Jinete Dragoon (ağır süvari) mevcut.
Rusya: Her birim grup olarak üretilir, daha ucuzdur fakat daha güçsüzdür. Kışlaları karakol görevi de görür. Özel destek birimi olarak Cavalry Archer(atlı okçu), Cossack(hızlı atlı), Oprichnik (akıncı atlı), Strelet (piyade), Pavlov Grenadier(el bombası atan asker), Tartar Cavalry Archer(atlı okçu)
İspanya: Ana şehirden talepte gereken tecrübe %27 daha azdır. Özel destek birimi olarak Lancer (anti-piyade atlı), Missionary (atlı şifacı)(adam eşeğe biniyor aslında), Rodelero (yakın dövüş askeri), War Dog (savaş köpeği), Tercio Pikeman (baltalı asker)
Age of Empires III'de ayrıca yerlilerle de birlik olabilirsiniz. Bu seçenek yerleşim yerlerine ülkenizin kahramanıyla veya kolonicinizle ticaret binası(trading post) kurmanızla mümkün. Amerikan yerli kabileleri Aztec, Carib, Cherokee, Cree, Inca, Iroqois,
Lakota, Maya, Nootka, Seminole ve Tupi.
Custom Senario (Senaryo Tasarla)
Öz beceriniz ile yarattığınız harita aracılığı ile savaş yapılmaktadır. Dağ, ırmak, ağaç gibi yerleri tasarımcı yardımı ile yaptıktan sonra burada oyun yaratılabilir. Düş becerisi yüksek olanlar için oldukça güzel bir sürüm.Ayrıca tasarladığınız haritada oynayabiliyorsunuz.
Öykü
Osmanlıların saldırısı altında olan St.Jean Şovalyeleri (Malta),Osmanlılara karşı atağa geçiyor ve binalarını yok etmeye çalışıyor. Fakat daha sonra anlaşılıyor ki Osmanlı paşası Şahin onlar için tehdit oluşturmamakla birlikte onlarla kol kola yardım içerisinde savaşıyor. Oyunun başında Osmanlı saldırısından korunmamız isteniyor ve biz bunu yapıyoruz. Bunu yaparkende fazla zorlandığımız söylenemez.Oyun 3 bölümden oluşuyor.2.bölümde John Black'in Rusların Boston'a ilerleyişlerini durudurmamızı anlatıyor.3.bölümde ABD'lilerin kızılderililerle savaşını anlatıyor. Oyunun hikâyesine daldığımızı hissediyor ve grafiklerine bakakalıyoruz. Grafikler oldukça güzel ve yapmacık bir görüntü sergilemiyor. Oldukça alımlı ve detaylı grafikler mevcut. Ayrıca oyunun sistemi fazla yormayan özellikleri var. En yüksek kalitede oynarsanız daha güzel sonuçlar alırsınız. Fakat en düşük görüntü kalitesinde bile oldukça güzel ve kötü bir görüntü içermiyor.
Denetimler
Oyunda klâvye yardımı ile kontrol yine aynı. Tuşlarda değişme yok. Eski Aoe'ciler alıştığı gibi oyuna devam edebilirler. Kontroller oldukça rahat. Yeni başlayanlardansanız pek zorluk çekmeden kontrol tuşlarına alışabilirsiniz. Ayrıca Mouse yardımı ile kamera görüntüsünü yaklaştırıp uzaklaştırılabilir.
Oyunda deneyim puanı diye yeni bir eklenti yapılmış. Oyun Esnasında aldığınız her esirde ve kazandığınız her mücadelede deneyim puanınız artıyor ve buda size bir ölçü olabiliyor. Ayrıca oyunda gölgelendirmelerinde oldukça profesyonelce yapıldığını söylemeden edemeyeceğim. Bina gölgesinden insan gölgesine kadar oldukça detaylı yapılmış. Diğer strateji-taktik oyunlarından daha cazip olmasının sebebi ise top güllesiyle ucan piyadeler, yıkılan ağaçlar, gemide oluşan hasarda tahta parçalarının oyuncu tarafından görülmesi savaşa heyacan katıyor olması. Age of Empires II sürümünde iki boyutlu olan objeler, 3 serisinde gerçek boyutlu, 3 boyutlu olarak yapılmıştır.