• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Drift nedir?

AKINCIHAN

Banlanmış Üye
Aktiflik
K.Tarihi
9 Nis 2011
Mesajlar
153
Puanı
26
Konum
İstanbul
[ACIKLAMA]Drift motor sporlarının en sıradışı hali,
otomobillerin dansıdır.
Yola tutunmayı değil, asvalta meydan okumayı benimser.
Motor gücünün lastiklere verdiği çırpınışı dizginleme biçimidir.
Bir çeşit rodeodur. Kontrolsüzlüğün kontoldür.
[/ACIKLAMA]
 
Drift Nedir?

Drift temel olarak sürülen aracın viraj dönerken; merkez kuvvetine daha fazla dayanamayarak, arka kısmını savurmasına dayanan bir olaya verilen isimdir. Dilimize yanlama olarak geçmiştir ama pek tutmamıştır. Türkiye’de de drift olarak kullanılır. Drift aslında aracın parçaları için zararlı bir harekettir ve tamamen gösteriş amaçlı olarak yapılmaktadır. Drift yalnızca aracın sistematik parçalarına zarar vermekle kalmaz; lastiklerin de kötü duruma gelmesine neden olur.

Drift Yapacak Araçta Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

İyi bir drift izleyicisiyseniz, siz de bu adrenalini muhakkak denemek istersiniz. Hatta izlerken yerinizde duramaz ve keşke ben de yapsam dersiniz. Fakat sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu kadar sert hareketler her araç için uygun olamaz. Peki, drift yapacak olan bir arabada hangi özelliklerin bulunması gerekir?


  • Drift için kullanılacak aracın jantlarının en az 17’’ olması gerekmektedir.
  • Drifte uygun bir aracın lastiğinin ince yanak özellikte olması gerekir. Farklı bir lastikle denendiğinde; jantın lastikten ayrılması büyük bir ihtimaldir.
  • Doğal olarak güçlü bir motora sahip olmalıdır. Çünkü driftte hız önemli bir belirleyicidir.
  • Aracın, arkadan itişli olması gereklidir.

Drift Teknikleri Nelerdir?

Oldukça tehlikeli hareketlerin yapılmasıyla ortaya çıkan bu drift şöleninde, kaza yapmamak ve aracınıza zarar vermemek için doğru teknikleri bilmeniz gerekmektedir. Farklı şekillerde yapılabilen başlıca drift teknikleri şunlardır;


  • El Freni ile Drift: Genel olarak kullanılan tekniktir denebilir. Araç viraja girerken; debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Araç burnunu viraja doğru sokarken; el freni çekilmelidir. Aracın arkasının kopması ile birlikte anında gaza yüklenilmelidir. Driftte en temel kuralı bu hareketleri yaparken; kopan aracı direksiyon ile toparlamayı başarmaktır.
  • Ağırlık Transferi ile Drift: Bu teknikte viraja giriş yaparken vites küçültülmelidir. Aracın burun kısmı viraja girdiğinde debriyaj aniden bırakılır ve ardından gaza basılır. Böylece arkası kopan araçla etkili bir drift yapılmış olur. Tekniğin temeli; debriyajdan ayak çekilince aracın yavaşlaması ve frene basmış gibi bir etki yaratmasıyla ağırlığın ön kısma kayması ve arka tekerlerin üstündeki ağırlığın azalmasıdır.
  • Güç ile Drift: Aracın ön tarafı viraj içine doğru giderken; gaz verilir ve araç virajı yanlamasına ve viraj çizgisini takiben döner. Bunun için güçlü bir araca ihtiyaç vardır. 200Hp ve üzeri motor modelleri için bu teknik uygundur denebilir.
  • Karşıt Ağırlık Nakli ile Drift: Virajın içine en yakın noktaya yani apekse girilirken; direksiyon virajın dışına doğru çevrilip; aniden de içe çevrilirse bu ani değişiklik nedeniyle araçların arka tarafı kayar. Bu aşamada araç gaz verilerek toparlanır. Gösteriş açısından en hoş teknik budur.
  • Debriyaj ile Drift: Güç ile yapılan driftle benzer yanları vardır. Aracın gücünün bitmek üzere olduğu zamanlarda devri yükselterek debriyajı aniden bırakarak patinaj elde edip arkayı kaydırmak olarak tanımlanabilir.
  • Fren ile Drift: Viraja giriş yapılırken öncelikle viraj içine doğru giderken; arka taraftan kayana kadar sertçe fren yapılmalıdır. Aracın arka tarafı kaymaya başladığında gaz verilir ve araç toparlanır. Bu teknikte dikkat edilecek en temel nokta aracın hız miktarının doğru ayarlanabilmesi ve fren yapma aşamasında önden kaymayı önleyerek gaza basmaktır.
  • Hız ile Drift: Hız ile yapılan driftler için geniş virajlar gereklidir. Hız yüksekken direksiyon yavaş yavaş kırılır ve ön kısımdan kayma olmaksınız hızı artırmaya devam edilir. Bu sırada merkez kuvvetinin katkısı ile direksiyon açısı ayarlanırken diğer yandan da gaz vermeye devam edildiğinden yüksek hızla ve araç tamamen yan konuma gelerek virajı almış olursunuz. Başlangıç aşamasında direksiyon fazla kırılmışsa araç önden kayar. Bu dengeyi iyi kurmak önemlidir.


Bilgihanem
 
Geri
Üst