PageMaster
Aileden
Sınıfın Ana Özellikleri ve Genel Bilgiler
Mistik Gaia ırkının büyücüsüdür. Asura ırkının büyücüsünün aksine mistik tam bir büyücü olarak değil aslında savaşçı ve büyücü özellikleri taşıyan bir melez sınıf olarak tanımlanabilir. Mistikler her partinin vazgeçilmez üyesidir (tank ve rahip ile birlikte).Bunu sağlayan özellik ise hız, defans ve atak veren buffları (kutsama), gerektiğinde heal (can artırma) yapabilmesi ve aynı zamanda da gözle görülebilir atak yapan bir karakter olmasıdır. Kısacası mistik oyundaki en iyi destekçilerden biri ve aynı zamanda geniş atak yeteneği yelpazesine sahip sınıflardan biridir.
Sınıfın avantajları: Yukarıda belirtildiği gibi gerçekten destek olan buffları, gerektiğinde heal yapabilmesi, büyük hasarlara yok açabilecek veya rakibi etkisiz hale getirebilecek yeteneklere sahip olması mistiğin en büyük avantajlarıdır.
Sınıfın dezavantajları: Her büyücü gibi zayıf fiziksel savunmaya sahip olması ve yeteneklerinin çoğunun geri dolum süresinin sürekli kullanmaya elvermeyecek şekilde uzun olması (yani 5 saniyede dolan değil genelde 45sn-5dk arası kullanabilen yetenekler) en büyük dezavantajlarıdır mistiğin.
2. sınıf seçiminde keşiş ve şaman olmak üzere iki seçeneği var mistik sınıfının. Rehber daha çok tecrübeli olduğum şaman karakteri üzerine olduğu için onun üzerine yoğunlaşacak fakat bu seçimde zorlanan arkadaşlar için çok kısa bir açıklama yapmak gerekirse şunları söyleyebilirim: Şaman daha çok atağa odaklanmış bir sınıftır. Mistik sınıfından sonra gelen şaman yetenekleri atak özelliği yüksek yeteneklerdir. Keşiş ise daha çok etkisiz kılma yetenekleri ile birkaç ek destek özelliği içerir. Yani kısacası savaşçı/büyücü melezi olan mistikte şaman seçerseniz daha çok savaşçıya keşiş seçerseniz daha çok büyücüye yakın olan bir melez karakteriniz olur. 2. sınıf seçiminde son önemli konu ise overbreed kavramı yani ssev 50 yaparak 2. Sınıf seçimini yapmak. Ssev 40, seviye 50 olduğunuz zaman 2. Sınıf seçiminizi yapabilirsiniz fakat overbreed yapmanız karakterinizin istatistiklerine çok önemli katkılar sağlar.
Aşağıda overbreed in mistik sınıfına kazandırdıklarını görebilirsiniz. Rakamlar az gelebilir ama ilerde +9 ruh taşı yerine +12 bulmak için çok uğraşabilirsiniz yani +3 için. Rakamları değerlendirirken bunu da göz önünde bulundurunuz. Biraz sabredip overbreed yapın kesinlikle cp kaybı olarak düşünmeyin zaten yaklaşık 105.-110. seviyeden sonra cpleri harcayacak yer bulamayacaksınız. Ayrıca bir an önce 2. Mesleği seçeyim derseniz karakterinizde tek değişen sınıf ismi ve sınıf simgesi olur çünkü birçok yeni yeteneği uzun bir süre açamayacaksınız. Nedeni ise yeni yeteneklerin eski yeteneklere bağlı olması ve bu yeteneklerin belli bir seviyeye gelmiş olmasını gerektirmesidir.
Overbreed – Mistik
Dipnot: Tablo benim tarafımdan hazırlanmış ve Türkçeye çevrilmiş olup içindeki veriler wikia’dan alıntıdır. url: Kahuna - Rappelz Wiki - Rupees, races, jobs, and more
Bu değerler ne işe yarar diye soran arkadaşlara kısaca açılamak gerekirse:
Güç: Fiziksel atağı artırır.
Zindelik: Karakterinizin maksimum canını (hp) ve fiziksel defansını artırır.
Çeviklik: Size gelen saldırılardan kaçınma (sıyrılma) değerini artırır.
Zeka: Maksimum mananızı (mp) ve sihirsel atağınızı artırır.
Bilgelik: Sihirsel atakların isabetini ve sihirsel defansı artırır.
Beceri: Uzun mesafeli atakları ve isabeti artırır. (yay ve gölge avsısı)
Şans: Kritik vurma şansınızı artırır.
Sınıfın Kullandığı Silahlar
Çift Elli Balta: Mistik sınıfı tarafından kullanılması en çok tavsiye edilen silahtır. Çünkü mistiğin yetenek ağacı çift elli baltaya özel birçok aktif ve pasif yetenek barındırmaktadır. Özellikle şamanlar için vazgeçilmezdir. Hem partide hem de farm (tek başına kasmak) yaparken geri dolum süresi yüksek olan sihirsel ataklar yerine kuru atak denilen fiziksel ataklar çok daha sık kullanılmaktadır. Çift elli baltanın yüksek fiziksel atak gücü bu yönden büyük avantajlar sağlar. Farmda yalnız iken güç fragmanı kullanmanız yeterli olacaktır çünkü sihirsel atakları çok kullanırsanız mananız bir süre sonra yetmeyecektir.
Çift Elli Asa (Sopa): Mistiğe özel çift elli balta yeteneklerini engellese de sihirsel atağı çok fazla şekilde artırır çift elli asa kullanmak. Boss avlarında sihirsel ataklar ile verilen hasarı artırmak için tercih edilebilir. Bazı özel durumlarda keşiş için daha uygun olabilir.
Tek Elli Asa/Kalkan: Kalkan mistiğin fiziksel defans açığını kapatsa da tek elli asa hem bir çok balta yeteneğinden mahrum bırakıp hem de çift elli asadan daha düşük sihirsel atak yapar. Bazı PvP (Vs-oyuncuya karşı düello) durumları hariç pek tercih edilmeyen bir seçimdir.
Tek Elli Balta/Kalkan: Yine aynı şekilde kalkanın getirileri yanında tek elli baltanın düşük atağı ve çift elli yeteneklerinden maruz kalınması bazı PvP durumları hariç bu donanımı kullanışsız yapar.
Sınıfın Kullandığı Zırh ve Takılar
Zırhlar
Zırh olarak mistik, gaia veya ortak kullanılan büyücü zırhı giyer diğer zırhları kullanamaz (avcı, savaşçı ve çağrıcı). Bu zırh her büyücü zırhı gibi yüksek sihirsel, düşük fiziksel defansa sahiptir. Diğer tüm elbiseler (kask, eldiven bot) tüm karakterler için aynıdır. Ayrıca mağazadan miğfer alırsanız mistik sınıfı sadece büyücü miğferini giyebilmektedir diğerlerini kullanamaz. Pelerin konusunda bir ayrım bulunmamaktadır. Pelerin ve miğfer ekstra defansın yanı sıra cp kazanımını da artırdığı için faydalı olan ürünlerdir.
Takılar
Kolye: Mp restorasyon veren kolyeler mistikler için daha tercih edilebilir kolyelerdir. Çünkü heal özelliği olduğu için mistiğin mp si varsa hp si de her zaman olacaktır. Yine de hp restorasyon veren kolyeler de kullanılabilir diğerinin bulunmadığı zamanlarda.
Küpe: Küpe olarak ilk tercih atak veren küpeler olmalıdır. Daha nadir bulunan hem atak hem kritik güç veren küpeler her zaman daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca fiziksel defans açığını kapatmak için defans veren veya sihirsel atağa önem vermek için sihirsel atak verilen küpeler de tercih edilebilir. Bazen de sıyrılma veren küpeler fiziksel defans açığını kapatmak için kullanılabilir. Elinizdeki imkanlara göre kullandığınız küpe değişebilir.
Yüzükler: Yüzük olarak zindelik ve güç veren birer yüzük en iyi seçim olacaktır. Hem maksimum hp artacak hem de defansınız ve atağınız artacaktır. Bunlardan birini bulamadığınızda zeka veren bir yüzük kullanmanızı tavsiye edebilirim bir süreliğine.
Not: Resurrection ile gelen yeni zırhlar, silahlar ve takılar ekstra özellikler içermekte. Bunlardan mp restorasyon, kritik güç ve atlatma verenleri kullanmanız size çok fayda sağlayacaktır.
Sınıfa Uygun Ruh Taşları
Şaman için en gerekli ve kullanılması gereken taşlar: zindelik, güç ve zekadır. Zindelik hem canınızı artırır hem de fiziksel defans açığını kapatma da yardımcı olur. Güç kuru atak dediğimiz fizikseli atağı artırır ki şaman için vazgeçilmezdir. Son olarak da zeka hem mp nizi artırıp daha çok yetenek kullanmanızı sağlar hem de sihirsel atağınızı artırır.
Toplamda 12 tane ruh taşı koyma şansınız var silahınız ne olursa olsun. Kişisel düşünceme göre ideal dizilim şöyle olmalı: 6-7 tane zindelik, 3-4 tane güç ve 2-3 tane zeka. Hangisinden ne kadar koyacağınız tercihinize kalmış. Taşlarınızı nadir olanlardan kullanmaya dikkat edin. Mesela r5 temel taşlar +9 verirken nadir taşlar +12 verir ve nadir taşlar zindanlardan düşer. İsterseniz kaçınma için 1 çeviklik veya sihirsel isabet için 1 bilgelik ekleyebilirsiniz ama bence gerek yok diğerlerinden kısmaya bunları eklemek için.
Son gelen patch ile oyunda yeni ruh taşları mevcut bunlardan dileğinize göre 1 tanesini ekleyebilirsiniz en çok işinize yarayacak olanlar atak, mp restorasyon ve kritik veren ruh taşlarıdır. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Bunlardan hiç kullanmayıp sadece eski ruh taşları ile de devam edebilirsiniz. Tamamen karakterinizi nasıl yapılandırmak istediğinizle alakalı.
Mistik Sınıfına Uygun Petler
Mistik sınıfına uygun olan petleri teker teker incelemeden önce oyuna ilk başlayanlar için bir açıklama yapmak gerekir: Diğer oyunların aksine Rappelz’de petler çok önemlidir. Petler diğer birçok oyundaki gibi sadece sizin yanınızda atak yapan birer yaratıktan ziyade yeteneklere sahipler ve bu yetenekleri açmak için kendi cpleri var. Bunun dışında birlik özellikleri ve kemer özellikleri bulunmakta. Mistik karakteri olarak 1 tane yanınızda sizle savaşacak bir pet bir tane de kemerinize takacağınız pet bulundurabilirsiniz. Kemere takılan petler 40 ve 90. seviyede gelen kart yetenekleriyle size ekstradan özellikler kazandırır. Birlik ise 45-95 ve 145. seviyelerde açılır ve pet sizin yanınızda iken size ekstra özellikler kazandırır. Yani birliği bir nevi petinizin size verdiği buff olarak düşünebilirsiniz. Konunun devamında hem kemer hem de yanınızda kullanmanız için önerdiğim petler ayrıntılı olarak incelenecektir. Lafın kısası, pet sadece atak yapar mantığı Rappelz’de geçerli değildir. Bazı pet kartları donanımlardan kat be kat değerlidir.
Oyuna ilk başlayan arkadaşlar direk olarak olağan diye adlandırdığımız petlere sahip olamayacaklar çünkü petler değerli ve biraz da elde edilesi güç yaratıklar. O yüzden oyuna ilk başladığınızda size verilen evcilleştirme görevinden bir adet panter kartı alın ve belli bir seviyeye kadar (seviye 15-20 ye kadar) bu petle idare edip rupi biriktirin. Olağan pet alabilecek düzeye geldiğiniz zaman tercih etmeniz gereken petler aşağıda hem yanınızda kullanacağınız hem de kemerinizde kullanacağınız petler için iki ayrı konu başlığı altında açıklanacaktır. Petler hakkında açıklanması gereken diğer önemli noktalar ise şöyledir: Petlerin evosu ve petlerin donanım kullanabilmesi.
“Evo” denilen kavram “evolution” yani “evrim” kavramından gelir. Oyunda petler için 3 evo mevcuttur. İlk elde ettiğinizde pet evo1 olur, 50. Seviyede evo2, 100. Seviyede evo3 yapabilirsiniz petinizi. Yaratıklar herhangi bir şehirdeki çağrıcıda gereken seviyeye ulaştıktan sonra evrim geçirtilebilirler. Ancak overbreed denen kavram petler için geçerli. Petinizi 50. seviyede değil 60. Seviyede evo2 yaparsanız petiniz bu arada aldığı her seviye için 1 değil 2 cp kazanır ve 60. Seviye olduğunda +10 olur. Bunun anlamı 10 ekstra cp demektir. Aynı şey evo3 için de geçerli 100 yerine 115. Seviyede petinizi evo3 yaparsanız bu sefer petiniz +25 olur ve ekstra +25 cp ye sahip olur. Overbreed yapmadan erken evo yapılmış petler değerini oldukça yitirir.
Her pete özel donanımlar vardır ve her pet de belli donanımlara karşı ekstra bonus veren yeteneklere sahiptir. 40 ve 90. Seviyede gelen bu yetenekler petiniz için kullandığınız donanımlarla birleşince pete ekstra özellikler kazanır. Normal bir donanımı tüccardan aldığınız eşya kartı ile birleştirirseniz onu eğitim penceresinde petinize ekleyerek petiniz için kullanabilirsiniz. Her pet için kullanmanız gereken donanımlar ilerleyen bölümlerde açıklanacaktır.
Öncelikle belirtmek istediğim bir şey var: Her pette verilen birliği açıklayıp değerler için birer link vereceğim. Verdiğim linkler Rappelz için yapılmış en büyük arşivlerden biri olan “Rappelz-Wikia” dan alıntıdır. Tek sorun tablolardaki terimlerin İngilizce olması. O yüzden o tablolardaki her terimi baştan açıklamam sizin tabloyu anlamanız için yardımcı olacaktır.
Level: Birlik yeteneğinin seviyesini belirtir.
Mp Cost: Birlik yeteneğini kullanırken petinizin harcayacağı mp miktarıdır
Mp Upkeep Per 10s: Birlik yetenekleri sürekli aktif duran yeteneklerdir. Bu sütun size birlik yeteneği açık olduğu sürece petinizin 10 saniyede tüketeceği mp miktarını gösterir.
Req. Level: Birlik yeteneğini açmanız için petinizin ulaşması gereken seviyeyi gösterir
Req. Evo: Yeteneğin açılması için petinizin ulaşması gereken evolution(evrim) seviyesini gösterir.
P.Atak: Birliğin verdiği fiziksel atak miktarını belirtir.
P.Def: Birliğin verdiği fiziksel defans miktarını belirtir.
M.Atak: Birliğin verdiği sihirsel atak miktarını belirtir.
Mp Regen: Birliğin verdiği mp restorasyon miktarını belirtir.
Birlik için değinilmesi gereken son bir püf noktası var: 45. Ve 95. Seviyede gelen birliği maksimum seviyeye getirmek için 10 cp ye ihtiyaç duyar petiniz. O yüzden direk petiniz 45 ve 95 olur olmaz birlik yeteneğini sonuna kadar açmak isterseniz 35. Ve 85. Seviyeden sonra petinizin cplerini kullanmayın. 45 ve 95 olduğunda petiniz, elinizde 10 cp olur ve direk olarak birlik yeteneğini sonuna kadar açarsınız öbür türlü birlik yeteneğini tamamen açmanız zamanınızı alabilir.
1. Mistiğin Yanında Kullanması Gereken Petler
Kraken: Bu pet nispeten ucuz ve kolay elde edilebilir bir pettir. Bu peti sadece ilerde tavsiye edeceğim petleri elde edemeyen arkadaşlar için bir geçiş peti olarak önerebilirim. Peki, kraken yani ahtapotun faydası nedir? Ona gelirsek: Petin birliği fiziksel atak ve mp restorasyon verir. Bu birlik hem atağınızı artıracak hem de çok mp isteyen yetenekleriniz için size mp konusunda yardımcı olacaktır. Birliğin hangi seviyede ne kadar katkı sağladığı aşağıdaki linkte mevcuttur. Bu pet için kullanılması gereken donanımlar: Zırh olarak çağrıcı zırhı, Silah olarak ise iki elli topuz veya asadır. 40 seviyede gelen kart özelliği çağrıcı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 10% artırır. 90. seviyede gelen kart özelliği ise topuz veya asa kullanıldığına petin sihirsel atağını 10% artırır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Octopus
Ork: Oyunda olağan özel pet elde edene kadar kullanmanız gereken pettir. Elde edilmesi krakene göre daha zor olan bu pet mistik sınıfı için olağan petler arasında en uygun petlerden biridir. Birliği fiziksel atak ve fiziksel defans verir. Verdiği fiziksel atak değeri krakenle aynı olmasına karşı verdiği defans mistiğin defans açığını kapatmak adına oldukça önemlidir. Değerler aşağıdaki linkte mevcuttur. Bu pet için kullanılması gereken donanım: Savaşçı zırhı ve çift elli yakın vuruş yapan topuz, kılıç, mızrak gibi bir silahtır. 40. seviyede gelen kart özelliği savaşçı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 10% artırır. 90. seviyede gelen kart özelliği ise yakın dövüş silahları kullanıldığına petin fiziksel atağını 10% artırır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Orc
Yeti: Ork a çok benzeyen yeti orktan tek yönüyle ayrılır. Birliği fiziksel atak vermeyip orktan daha fazla defans verir. Mistiğin defans açığını daha fazla kapatıp ona bir nevi tanklık yapabilir. Ancak ork ve yeti arasında kalırsanız her zaman ork tercihiniz olsun. Yeti ork a belki bir alternatif olabilir. Birlik değerleri aşağıdaki linkte mevcuttur. Kullanılması gereken donanımlar ve getirileri ork ile birebir aynıdır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Yeti
Salamandra: Bir mistik için en ideal pet olarak değerlendirilebilir. Olağan özel bir yaratık olduğu için pet kartları 90-120 arası yaratıklardan düşer, yani elde etmesi baya güç ama elde edilince harika katkı sağlayan bir pettir. Hem fiziksel hem sihirsel atak veren birliğe sahiptir. İki atağı birden yapan melez mistik için salamandrayı vazgeçilmez kılan da budur. Birliğin verdiği değerler aşağıdaki linkte mevcuttur. Donanım olarak savaşçı zırhı ve çift elli topuz kullanılmalıdır. 40. seviyede gelen kart özelliği savaşçı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 12% artırır. 90.seviye gelen kart özelliği ise topuz kullanıldığında petin fiziksel atağını 12% artırır. Mistik için hangi pet diye bir soru olursa cevabı kesinlikle Salamandra olur, tabi elde edebilirseniz.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Salamander
Şahin Adam: Olağan özel petler arasında en popüler olan pettir çünkü çok ihtişamlı gözükür. Bir salamandra kadar olmasa da mistiğe uygun olabilecek bir pettir. Aynı yeti ork karşılaştırması gibi salamandra mı şahin adam mı derseniz salamandra birinci seçim olmalıdır. Salamandra gibi olağan özel pet olup elde etmesi kolay değildir. Yine de alternatif olarak ihtişamına yenik düşülen bu petin özelliklerini açıklamak gerekirse: Şahin adam için ork un gelişmiş versiyonu diyebiliriz. Çünkü şahin adamın birliği ork gibi fiziksel atak ve fiziksel defans verir. Bu değerler orkun verdiği değerlerden daha yüksektir. Bu petler gladyatör gibi karakterler için daha uygun olsa da mistiğin defans açığını kapatmada yardımcı olabilirler. Birliğin verdiği değerler aşağıdaki linkte belirtilmiştir. Kullanılması gereken donanımlar ork ile aynı olup sadece bonuslar 10% değil 12% dir şahin adamda. Yani savaşçı zırhı 12% zindelik yakın dövüş silahı ise 12% fiziksel atak verir.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Hawkman
2.Mistiğin Kemere Takması Gereken Petler
Yeti: Kemerde kullanılması en uygun hem de en uğraşsız elde edebileceğiniz petlerden biridir. 40. Seviyede gelen kart yeteneğini açıp kemerinize taktığınızda 10% zindelik veren bir pettir ki mistik için önemli bir katkı sağlar bu özellik. Çünkü zindelik daha önce de bahsettiğimiz gibi hem fiziksel defans verir hem de maksimum hp yi artırır. 90. seviyede gelen kart yeteneği ise ekstradan 10% fiziksel defans sağlar. Sonuç olarak kemerdeki 90.seviyedeki yeti mistik için mükemmel bir pet olur.
Ork: Mistik için en az yeti kadar uygun olan petlerden biridir kemere takmak için. Hele bir de salamandra elde edene kadar 90. Seviyeye kadar bir ork kasmışsanız sizin için masraf bile olmaktan çıkar. 40. Seviyedeki kart yeteneği hem gücü hem de zindeliği 5% artırır. 90. Seviyedeki kart özelliği ise 5% fiziksel atak ve 5% fiziksel defans verir. Yetiden tek fark olarak daha az zindelik ve daha az defans veren bu pet onun yerine güçlü fiziksel atak getirilerine sahiptir. Mistik için genel olarak yeti mükemmel olsa da şaman için ork yetiden daha iyi bir kemer petidir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi şaman daha çok fiziksel atağa yönelmiş olan mistiktir.
Not: “ Bundan sonrası biraz lükse kaçıyor ama yine de uzun süreli oyunculara ilerde lazım olacağı için anlatmakta fayda var.”
Salamandra: Elde etmesi zor olan bu petten ikinci bir tane bulup bir daha kasmak uğraş verici olabilir ama bu pet kemere takıldığı zaman 40.seviyede 6% güç ve 6% zeka verir. Bu pet tercih edilirse defansı zayıf ama atakları çok güçlü olan bir karakter elde edilebilir. 90. seviyede ise kemerde bu pet 6% fiziksel ve sihirsel atak vererek defans katkısı olmadan çok yüksek atak desteği yapabilir. Hem yüksek maliyetli olması hem de defans açığı bulunması nedeniyle kişisel olarak pek önermiyorum ama takılırsa kesinlikle olmaz diyemem. Tüm alternatifleri bulundurması açısından rehberde bulunmasında fayda var.
Şahin Adam: Salamandra gibi masraflı ve uğraştırıcı olan bu pet kemerde 40. Seviyede 6% güç ve 6% zindelik verir. 90. seviyede ise 6% fiziksel atak ve 6% fiziksel defans veren bu pet sizin de gözlemleyebileceğiniz gibi kemer özelliği ile de ork un gelişmiş versiyonudur. 90. Seviye ork yerine 90. Seviye şahin adam kullanmanın getirileri sadece 1% fark eder. 1% fark için uğraşmayı göze alırsanız seçim size ait.
Mistik ve Şaman Yetenekleri
Mistik ve Şaman yeteneklerine geçmeden önce üzerinde durulması gereken önemli bir temel yetenek var: İsabetli vuruş. Tüm ırklarda bulunan bu yetenek birçok oyuncu tarafından kullanılmamakta veya fark edilmemektedir. Diğer sınıflar için çok büyük kayıp olmasa da, isabetli vuruş mistik için çok önemlidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi mistik yetenekleri geri dolum süresi yüksek yeteneklerdir. O yüzden ilerde bahsedilecek santrifüj vuruş ile birlikte isabetli vuruş bir mistiğin sürekli kullandığı yeteneklerden biridir. Atağı çok fazla değildir ama 5 saniyede tekrar kullanılabilmesi ve çok az mp gerektirmesi isabetli vuruşu hem farmda hem de partide sürekli kullanılabilen bir yetenek haline getirir.
Mistik ve Şaman yeteneklerini inceleyecek olursak:
Mistik Yetenekleri
Aşağıda tüm yetenekleri efendi olan ve kendi karakterimden buraya aktardığım bir mistik yetenek ağacı bulunmakta. Bütün yetenekler resmin altında açıklanmıştır.
Ssev 1 Mistik Yetenekleri: Hepsi pasif yeteneklerden oluşan 4 yetenekten ibarettir.
Doğal Büyü: Pasif olarak ilk seviyesinde +15 ondan sonraki her seviyede +5 sihirsel atak kazandıran bir yetenektir. Mistik iken maksimum 10, şaman olduktan sonra maksimum 20. Seviyeye kadar çıkabilir. 20. Seviyede toplam +110 sihirsel atak verir. Ayrıca yetenek ağacından görüldüğü gibi diğer yetenekleri açabilmek ve kullanabilmek için gerekli olan bir yetenektir. SSevle (Sınıf Seviyesi) birlikte sürekli artırılmasında yarar vardır.
Ruhsal Savunma: Pasif olarak her seviyede sihirsel defansı +3 artıran bir yetenektir. Herhangi bir yeteneği bağlamadığından başlarda sadece farm ve zindanlarda takılmak isteyen bir mistiğin bu yeteneğe çok da seviye vermesi gerekmez. Çünkü bosslar haricindeki moblar (yaratıklar) sihirsel atakta bulunmaz. PvPlerde, kuşatmalarda sihirsel atak yapan karakterlere karşı defansınızı artıran bu yetenek size başlarda olmasa da ileride çok büyük katkılar sağlayacaktır. Bu gibi olaylara dahil olmadığınız sürece çok fazla seviye vermenize gerek yoktur bu yeteneğe. Yine aynı şekilde mistik iken maksimum 10, Şaman olduktan sonra da maksimum 20. Seviyeye ulaşabilir. Yani toplam olarak 20. Seviyede +60 sihirsel defans verir.
Fiziksel Defans: Pasif olarak her seviyede fiziksel defansı + 4 artıran bir yetenektir. Mistik iken maksimum 10, Şaman olunca maksimum 15. Seviyeye ulaşabilir. Yani son seviyede +60 fiziksel defans verir. Mistiğin fiziksel defans açığını kapatmada önemli yardımı dokunan bu yetenek sürekli Ssev arttıkça artırılmalıdır.
Mistik Saldırı Yeteneği: Bu pasif yeteneğin geçerli olması için balta veya asa kullanılması şart. Silahın tek ya da çift elli olması fark etmez. Yetenek ilk seviyesinde +15 fiziksel atak ve +5 atak hızı vermekte. Ondan sonraki her seviyede +5 fiziksel atak vermektedir. Yetenek mistik iken maksimum 10, şaman olunca maksimum 20. Seviyeye ulaşabilir. Yani son seviyede +115 fiziksel atak ve +5 atak hızı verir. Fiziksel atak veren bir yetenek olduğu için asa kullanırsanız sadece atak hızı sizin için etkili olacaktır. Çift elli balta kullanırken hem hızlı atak yapmak hem de fiziksel atağı artırmak için etkili bir pasif yetenektir. Ayrıca ileriki seviyelerdeki fiziksel atak yeteneklerini açmak için gerekli olduğu için olabildiğince seviyesi artırılmalıdır.
Ssev 5 Mistik Yetenekleri: Silah sihirlendirmeleri olarak adlandırılan bu yetenekler Mistik’e ekstra özellikler katar. Fakat bu 4 yetenekten sadece 1 tanesi aktif olarak açık olabilir, bir diğerinin kullanılması ile diğerinin etkisi kaybolur. Bu yetenekler aktif olduğu sürece az bir miktar mp harcarlar (etkisini hissetmezsiniz bile).
Silah Sihirlendirmesi-Ateş: Silah sihirlendirmeleri arasında en fazla + atak veren sihirlendirme olsa da atak haricinde yanında ekstra bir özellik getirmediği için kullanılmasını tavsiye etmem. İlk başta 1. Seviyede, Şaman olduktan sonra da ona bağlı olan yetenekleri kullanabilmek için 6. Seviyeye getirmeniz yeterlidir. İlk seviyesi +24 atak verir ondan sonraki her seviyede bu +16 artar ve son seviyede(10) +168 atak veren bir sihirlendirmedir.
Silah Sihirlendirmesi-Elektrik: En kullanışlı iki sihirlendirmeden biridir. Atağı ateşten düşük olsa da 10% ihtimalle karşıdakini sersemletme ihtimali bulunmaktadır. Bu sersemletme özelliği defans sorunu olan partilerde veya bosslarda sıklıkla sersemletme vererek size nefes aldırır. İlk seviyesi +16 atak veren yetenek sonraki her seviyede +10 daha fazla atak verir ve son seviyede(10) +106 atak desteğinde bulunur. Olabildiği kadar yüksek tutulması sizin yararınıza olacaktır.
Silah Sihirlendirmesi-Toprak: Belki de en kullanışsız sihirlendirmedir. + Atak olarak nerdeyse su ve elektrik sihirlendirmesiyle ile aynı + atak değerini verir(+108 son seviyede). Yanında gelen özellik 10% ihtimalle karşıdakini zehirlemedir. Bu özellik son seviyede olduğu zaman bile karşıdakine 435 hasar verir ki bu biraz gülünç bir rakamdır. Aynı ateş sihirlendirmesinde olduğu gibi önce 1. Seviyeye daha sonra yetenekleri açmak için 6. Seviyeye getirilmesi yeterlidir.
Silah Sihirlendirmesi-Su: Elektrik ile birlikte en kullanışlı sihirlendirmedir. + atağı elektrik sihirlendirmesi ile aynı olup yan özelliği vuruş başında size mp kazandırmasıdır. Son seviyede size atak yaptıkça +150 mp kazandırabilir. Bu daha hızlı atak yapmanızı ve daha çok yetenek kullanmanızı sağlayacaktır. Kendinizden biraz yüksek veya size seviyesi eşit yaratıklarda farmda çok kullanışlı olup hızınızı artırır. Ayrıca defans sorunu olmayan yani zorlanmayan bir partide bu sihirlendirmenin daha sık sihirsel atak yapmak için kullanılması daha doğru olur.
Ssev 10 Mistik Yetenekleri: Bu ssev de 1 adet sihirsel ve 1 adet fiziksel olmak üzere toplamda 2 adet ilk atak yetenekleri açılır. Ayrıca mistiğin heal(can verme) özelliği içeren yeteneği de bu ssev de kullanılabilir hale gelir.
Alaboracı Rüzgar: Mistik karakterinin en kısa sürede kullanabildiği sihirsel yetenektir. Ayrıca geri dolum süresi de en kısa olan sihirsel yeteneklerdendir(45 sn). Etkili bir sihirsel atak yapmanın yanı sıra debuff özelliği de vardır. Debuff özelliği düşmanın hızını 30% atak hızını ise 15% azaltmadır. Başarı oranı konusunda oyunda herhangi bir yüzde belirtilmese de, moblara karşı yarı yarıya başarılı olduğunu söyleyebilirim. Çok sık kullanılan ve etkili atak yapan bir yetenek olduğu için seviyesinin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Rejeneratif Su: Rahiplerden sonra heal özelliğine sahip olan diğer bir karakter olan Mistik karakterinin heal yeteneğidir. 3 saniyede bir hedefe heal yapar ve etkisi 16 saniye boyunca sürer. Yani 5 defa heal yapmış olur. Son seviyesinde yetenek kartı olmadan her defasında 608 hp artıran yani toplamda 3040 hp rejenere eden bir yetenektir. Dezavantajı ise çok fazla mp harcamasıdır. Partilerde rahiplerin zor kaldığı durumlarda partiye destek için veya farmda zor durumlarda kendinize destek için kullanılabilir. Ayrıca Pvp lerde canınız az iken kendinize heal atıp avantaj sağlayabileceğiniz bir yetenektir.
Santrifüj Vuruş: Mistiğin en temel fiziksel atak yeteneğidir. Geri dolum süresi kısadır(10 sn) ve ciddi hasarlara yol açar. Hem partide hem de farmda sürekli kullanacağınız bu yeteneği olabildiğince yüksek seviyede tutmanız sizin için yararlı olacaktır.
Ssev 15 Mistik Yetenekleri: 2 adet yeni sihirsel atağın yanı sıra bir adet de self-buff(oto-kutsama) diye tabir edilen yani karakterin sadece kendi üzerinde etki gösteren bir buff bu ssevde kullanılabilir hale gelir.
Deşen Alev: Zaman üzerinde hasarlar bırakan ve geri dolum süresi kısa olan(30sn) sihirsel atak yeteneğidir. Son seviyesinde yetenek kartı olmadan düşmana 3 saniyede bir 305 hasar veren ve 16 saniye süren bir yetenektir (Yani toplamda 1515 hasar). Yine oyunda başarılı olması konusunda bir % belirtilmemesine rağmen şu ana kadar başarısız olduğuna rastlamadım yani 100% diyebilirim. Farmda bosslar hariç pek işe yaramasa da partilerde yüksek hp li zindan moblarında işe yarayan bir yetenektir. Ayrıca PvP de kullanıldığında büyük avantajlar sağlar.
Kök Salma: Karşıdakinin hareketini sıfırlayan bir sihirsel atak yeteneğidir. Çok kullanışlı olan bu yetenek başarılı olduğu zaman karşıdakini olduğu yerde tutar fakat karşıdaki atak yapabilir. Partilerde sizin veya birinin peşinden koşan bir mob varsa ona atılır ve çok da işe yarar. Ayrıca farmda bosslara karşı bu yeteneği kullanıp uzağa geçip daha hasar görmeden menzilli sihir ataklarınızla atağa başlayabilirsiniz. Zor zamanların bir nevi kurtarıcısı olan bu yetenek ayrıca aktif olduğu süre boyunca karşıda hasarlara yol açar. Bu hasar deşen alevin verdiği hasar ile aynıdır. Oyunda yine bir başarı oranı belirtilmese de deneyimime göre şunu diyebilirim: Yüksek seviyedeki bosslarda çoğu zaman başarısız olur ama diğer moblarda başarı oranı %60-70dir. Kullanışlı bir yetenek olup seviyesinin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Zihinsel Konsantrasyon: Bu yetenek kullanıldığı zaman kritik vurma oranını 25 saniye boyunca artırır. Bu değer son seviyede %26’ya kadar çıkar. Gerçekten fazla atak yapan fiziksel saldırıları kullanmadan önce bu yeteneği kullanmanız atağınızı çok fazla artıracaktır. Geri dolum süresi 2 dakika olan bu self-buff özelliğinin seviyesinin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Ssev 20 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde kendi üzerinizde ve gruptaki arkadaşlarınız üzerinde kullanabileceğiniz bir destek (buff) yeteneği, bir adet karşıdakini etkisiz kılma yeteneği ve bir adet de pasif yetenek kullanılabilir hale gelmektedir.
Rüzgar Sürati: Bu buff özelliği sizin ve çevrenizdeki herkesin hızını artırır. Yetenek kartı olmadan son seviyesinde 20 dakika boyunca +30 hız kazandırır. Hız hem farmda daha hızlı kasabilmek için hem de zindanlarda yolda harcanan zamanı azaltmak için çok önemlidir. Ayrıca sürekli hareketli olarak parti yapılan kayıp adada büyük önem teşkil eder. Karakterlerin hızını önemli ölçüde artıran bu yeteneğin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Abis Mührü: Karşıdakini tamamen etkisiz kılan bir yetenektir. Kök salma yeteneğinin aksine bu sefer karşınızdaki atak da yapamaz. 1 dakika geri dolum süresi olan bu yetenek başarılı olduğu zaman son seviyede etkisini 22.5 saniye boyunca gösterir. Zor zamanlarda çok yardımcı olan bir yetenektir. Bosslarda ve PvP de zorda kaldığınız zaman kullanıp kaçabileceğiniz veya kendinize heal atabileceğiniz bir yetenektir. Tek dezavantajı ise karşıdaki en ufak bir atağa maruz kaldığında yeteneğin etkisinin kaybolmasıdır. Kısacası bu yeteneği kullanıp karşıdakine atak yapmadan kendinize zaman kazandırabilirsiniz.
Çift Elli balta Ustalığı: Çift elli balta kullanıldığında pasif olarak atak hızını son seviyede 10% artıran bir yetenektir. Çift elli baltayı mistikler için çok önemli kılan pasif yeteneklerden biridir. Seviyesinin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Ssev 25 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde mistik karakterinin en önemli buffları olan 2 adet buff yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir. Bu yeteneklerden dolayı şehirde yanınıza gelip sizden buff isteyen çok kişi olacaktır. O derece önemlidir yani.
Kutsal Ateşin Gücü: Kullandığınız zaman sizin ve çevrenizdeki herkesin fiziksel atağını artıran bir yetenektir. Son seviyesinde yetenek kartsız 30 dakika boyunca +175 fiziksel atak kazandırır. Mistikte olmazsa olmaz denilen bir yetenek olduğundan hem kendiniz hem de partiniz için seviyesi her zaman olabilen maksimum düzeyde olması gereken bir yetenektir.
Kaya Enerjisi: Kutsal ateşin gücü ile aynı sınıfta olan bu yetenek yine sizin ve çevrenizdeki herkesin fiziksel defansını son seviyede (yetenek kartsız) 30 dakika boyunca +175 artırır. Hem farmda hem de partilerde çok büyük önem teşkil eder. O yüzden aynı kutsal ateşin gücü gibi seviyesi olabilen maksimum düzeyde olmalıdır.
Ssev 30 Mistik Yeteneği: Bu ssevde bir adet kendiniz veya grup üyeleri üzerinde kullanabileceğiniz destek yeteneği ile bir adet sihirsel atak yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir.
Rüzgarlar Desteği: Bu yeteneği kendi üzerinizde veya grup üyeleri üzerinde kullanabilirsiniz. Son seviyede yetenek kartsız 15 saniye etkisini gösterir ve aktif olduğu süre boyunca hedefin atak hızını 25% artırır. Farmda arada kendi üzerinizde kullanıp atak hızınızı artırabilirsiniz (özellikle bosslarda). Ayrıca partide fiziksel atağı yüksek olan (katil, gladyatör vb) grup üyelerine bu buff ı vererek partinin atak hızını artırabilirsiniz. PvPlerde abis mührü atıp kendinize heal verdikten sonra atak yapmadan önce bu yeteneği kendi üzerinizde kullanırsanız sizin için büyük avantaj yaratacaktır.
Kristal Su Küreleri: Atağı alaboracı rüzgar ile son seviyede aynı olan bir sihirsel atak yeteneğidir. Atağının yanı sıra hedefe 5 saniye boyunca sersemletme özelliği verebilen bir yetenektir. Yine oyunda başarı oranı konusunda herhangi bir bilgi verilmese de başarılı olma oranı yarı yarıya diyebilirim kabaca. Geri dolum süresi 45 saniye olan bu yetenek alaboracı rüzgar ile birlikte partilerde en çok kullandığınız sihirsel atak olacaktır. Seviyesinin yüksek tutulmasında fayda vardır.
Ssev 35 Mistik Yeteneği: Bu ssevde bir adet self-buff, bir adet sihirsel atak ve bir adet fiziksel atak yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir.
Ateş Kalkanı: Sadece kendi üzerinizde kullanabildiğiniz bir yetenektir (self-buff). Bu yetenek aktif olduğu sürece size fiziksel atak yapan yaratıklara ya da kişilere belli oranda geri atakta bulunur. Yani siz hiçbir şey yapmasanız bile bu buff açıkken biri size fiziksel atak yaparak saldırdığında hasar görür. Son seviyesinde karşı tarafın her atağında karşıya 200 hasar veren bir yetenektir. Bosslarda ve PvPlerde kullanışlı bir yetenektir.
Kaya Kayması: Mistik yetenekleri arasında alan atağına sahip olan tek yetenektir. Son seviyede alaboracı rüzgarın 3 katı kadar atağa sahip olup 5 metre içindeki herkese atakta bulunur. Partilerde fragman kullanılmamış moblara atak yaparak size saldırmalarını sağlayacağı için kullanılması önerilmez. Ama farmda bosslara karşı ve sihirsel atağa karşı defansı düşük olan karakterlere karşı (şövalye, suikastçı vb.) yapılan PvPlerde önemi büyüktür.
Taş Heyelanı: Atak değeri santrifüj vuruştan biraz düşük olan ama rakibi 4 saniye boyunca sersemletme ihtimali olan bir yetenektir. Geri dolum süresi 60 saniye olan yetenek PvPlerde ve farmlarda boss keserken yararlı olabilir. Oyunda sersemletmenin başarı oranı belirtilmemiş olsa da ihtimalin çok düşük olduğunu söyleyebilirim. Ben bu yeteneği kullandığım zamanların yaklaşık 20% sinde sersemletme etkisini gösterdi. Yine de sağlam bir atak yeteneği olduğu için seviyesi maksimumda olmasa bile artırılmalıdır.
Ssev 40 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde 4 adet salgın element güçleri diye adlandırılan yetenekler kullanıma açılmaktadır. Özel durumlarda kullanılan bu yetenekler self-buff özelliği taşımaktadır. Bu yeteneklerin geri dolum süreleri uzun olduğu için(15 dakika) sadece aşağıda belirtilecek özel durumlarda kullanılmasını tavsiye ederim. Ayrıca silah sihirlendirmelerinin aksine bu bufflar birlikte kullanılabilir.
Salgın Cehennem Ateşi: Sadece PvPlerde kullanılmasını tavsiye ettiğim bir yetenektir. Yetenek 15 saniye boyunca aktif kalır ve aktif kaldığı süre boyunca son seviyede fiziksel atağınızı 40% artırırken, fiziksel defansınızı 25% azaltır. Ayrıca kendinize 3 saniyede bir 100 hasar verir. Bu yetenek size sadece sihirsel atak yapan (Büyücüler vb.) karakterlere karşı kullanılır. Zaten karşı taraf size fiziksel atakta bulunmayacağı için fiziksel defansınızın düşmesinin bir önemi yoktur 3 saniye de 1 gördüğünüz hasar ise karşı taraftan alınacak hasarla kıyaslandığında düşük bir değerdir. Bu tip karakterlerin fiziksel defansı düşük olduğu için ve sizinde fiziksel atağınız yükseldiği için bu yetenek karşı tarafı belki de sadece fiziksel atakları kullanarak çok kısa sürede alt etmenizi sağlayacaktır.
Salgın Şimşekler: Bu yetenek özelikle kara büyücü ve keşiş gibi lanetleme yetenekleri kullanan ve size zaman üzerinde hasar veren karakterlere karşı Pvplerde kullanışlıdır. Son seviyede 18 saniye boyunca fiziksel atağınızı %5, atak hızınızı ise 30+ artırır. Aktif olduğu süre boyunca 3 saniye de bir 55 hp ve mp kaybedersiniz ki bu rakam çok düşük bir rakamdır. Bu karakterlere karşı çok daha fazla sihirsel dayanıklılığınız olur ve atağınız da artar. Bu nedenlerden dolayı bu karakterlere karşı PvPlerde büyük avantaj sağlayan bir yetenektir.
Salgın Toprak Güçleri: En kullanışlı salgın element yeteneğidir diyebiliriz bu yeteneğe. Bu yetenek 15 saniye boyunca size gelen fiziksel atakları belli bir oranda azaltır. Bu oran ilk seviyede 50%dir son seviyede 68% e kadar ulaşır. Yani ilk seviyesinde bile aldığınız fiziksel hasarı yarı yarıya azaltır. PvPlerde fiziksel atağı yüksek olan karakterlere karşı (Katil, Gladyatör vb.) kullanıldığında müthiş avantajlar sağlar. Ayrıca farmda iken bosslarda kullanıldığında işinizi çok da kolaylaştıran bir yetenektir. Verdiği avantajların yanında diğer salgın yetenekler gibi bir dezavantajının olmaması bu yeteneği daha da önemli kılar.
Salgın Su Güçleri: Pvplerde yine sihirsel defansı düşük olan (katil, gladyatör vb.) karakterlere karşı ve farmlarda bosslarda önemli avantaj sağlayan bir yetenektir. Kullanıldığı zaman 18 saniye boyunca son seviyede sihirsel atağınızı 30%, sihir söyleme yani sihirsel atakları kullanma hızını ise 50% artırır. Dezavantajı ise bu süre boyunca son seviyede fiziksel ve sihirsel defansınızın 31.5% azalmasıdır. Bu yeteneği kullanmadan önce hedefinizi kök salma veya abis mührü ile etkisiz hale getirmeniz gerekir. Daha sonra bu yeteneği kullanıp uzaktan menzilli atak yapan bütün sihirli atak yeteneklerinizi kısa sürede kullanabilirsiniz. Bu süre içinde rakip etkisiz olduğu için size atakta bulunamaz ve bu sayede eksilen defansınız bir şey ifade etmez. Ayrıca bu yeteneği bu şekilde kullanırken çift elli asa takarsanız vereceğiniz hasar çok daha fazla olacaktır. Abis mührü attığınızda ilk atağınızda hedef size koşacağından bir iki ataktan sonra hedef size atak yapamadan kök salma yeteneğini kullanmanız faydalı olacaktır. Bu şekilde uyguladığınızda rakip tekrar hareket edip size ulaşana kadar yeteneğin etkisi bitecektir ya da birkaç saniyesi kalacaktır. Ya da tam tersini de uygulayabilirsiniz önce kök salma atıp yapabildiğiniz kadar sihirsel atak yapıp daha sonra kök salma etkisi geçtiğinde abis mührü atabilirsiniz. Salgın su güçlerinin etkisinin geçmesine 1-2 saniye kala tekrar atağa başlayıp hasar görmeden önce yeteneğin etkisinin geçmesini sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak siz daha hasar görmeden karşı tarafa çok hızlı ve yüksek miktarda hasar vermiş olursunuz.
Şaman Yetenekleri
Meslek seçiminde şamanı seçtiğiniz zaman 5 adet yeni yetenek mistik yetenek ağacına eklenir ve şaman yetenek ağacı ortaya çıkar. Aşağıda yine kendi karakterimden buraya aktarmış olduğum ve tüm yetenekleri efendi düzeyinde olan şaman yetenek ağacını görebilirsiniz. Yeni şaman yeteneklerinin yanı sıra daha önce bahsettiğim yeteneklerin maksimum ulaşabileceği seviyeleri de buradan görebilirsiniz. Her şaman yeteneği resmin altında açıklanmıştır. Yeni şaman yetenekleri daha kolay fark edilsin diye yetenek ağacında sarı dikdörtgenler içine alınmıştır. Ayrıca yeteneklerin altındaki oklar bir sonraki yeteneğin açılabilmesi için bir önceki yeteneğin belli bir seviyeye ulaşmasının şart olduğunu belirtmektedir.
Ssev 20 Şaman Yeteneği: Bu ssevde geri dolum süresi çok da yüksek olmayan ve çok etkili alan atağı (birden fazla kişiye, yaratığa aynı anda vurma) yapan bir fiziksel atak yeteneği kullanıma açılmaktadır.
Tutulamaz Alev: Şamanın en yüksek fiziksel atağa sahip yeteneğidir ve sadece çift el balta ile kullanılabilir. 2 dakika geri dolum süresi olan yetenek kullanıldığı zaman 4 metre içindeki her yaratığa ve rakibe atakta bulunur. Baltayı 3 defa savurarak ardı ardına 3 defa fiziksel hasarlara yok açar ki bu hasarlar yüksek boyutlarda olur. Partilerde etrafta çok fazla mob varken kullanırsanız diğer fragmanlanmamış mobları üstünüze çekersiniz. Bu yüzden yakınınızda 2 mob varken ve atak yapılan mob un çok az canı varken kullanırsanız diğer mob size en fazla bir kere vurur daha sonra tank o mobu üstüne alır. Ayrıca ister farmda ister partide ister PvPde bu yeteneği kullanmadan önce zihinsel konsantrasyon yeteneğini kullanmanız bu yeteneğin ataklarının bazen üçünün birden kritik atmasını sağlayabilir ki bu olursa muhteşem bir atak elde edersiniz. Farmda 3-5 mob tarafından sıkıştırıldığınız durumlarda kendi seviyenize yakın mobların fragmanlı olanlarının bu yetenek ile direk öldüğünü yanlardaki fragmansız olanların ise çok az canının kaldığını göreceksiniz.
Ssev 30 Şaman Yetenekleri: Bu ssevde iki adet sihirsel atak yapan yetenek kullanıma açılmaktadır. Ayrıca bu yeteneklerden biri heal (can artırma) özelliğine sahiptir.
Elektrik Fırtınası: 4 defa ardı ardına rakibe seri şekilde kesikler açan bir sihirsel atak yeteneğidir. Geri dolum süresi 3 dakika olan bu yetenek partilerde ara sıra kullanılabilir ve güzel atak katkısı sağlar. PvPlerde sihirsel defansı düşük olan karakterlere(katil vb.) karşı iyi atak yapan bir yetenektir.
Ruhların Yağmuru: Efekt olarak en güzel şaman yeteneği diyebilirim kişisel düşünceme göre. Tabi ki tek getirisi kullanıldığında yağmur ve şimşekler karışımı bir efektinin olması değildir. Geri dolum süresi 5 dakika olan bu yetenek son seviyesinde kullanıldığında 10 metre içindeki her yaratığa ve düşmana güçlü bir sihirsel atağın yanı sıra, 10 metre içindeki her grup üyesine ve petlerine 800 hp verir (yetenek kartı olmadan). Çok fazla mp harcadığı ve geri dolum süresi yüksek olduğu için partilerde ve kuşatmalarda zor durumlarda kullanılması uygun olur.
Ssev 35 Şaman Yetenekleri: Bu ssevde bir adet sihirsel alan atağı yapan ve bir adet de karşı tarafa karşı debuff (yani karşı tarafa zarar veren bir özellik) veren toplamda 2 yetenek kullanıma açılır. Bu iki yetenekten sonra yeni yetenek kullanıma açılmaz diğer yeteneklerin seviyeleri artırılmaya devam edilir.
Volkan Patlaması: Alan olarak 3 defa ardı ardında sihirsel atak yapan ve rakibin üstünde zaman üzerinde hasar veren bir etki bırakan bir yetenektir. Birden fazla kişiye etki ettiğinde çok güzel bir patlama efekti veren yetenek yine diğer alan yetenekleri gibi partide etrafta çok fazla mob varken saldırıya maruz kalmamak için kullanılmamalıdır. Geri dolum süresi 10 dakika olan bu yetenek 8 metre içindeki her yaratığı ve rakibi etkiler ve 11 saniye boyunca son seviyede 2 saniye de bir 200 hasara maruz bırakan bir ateş etkisi vardır. Geri dolum süresi yüksek olduğu ve çok fazla mp harcadığı için çok sık kullanılan bir yetenek değildir.
Yer Çekimi Artışı: Karşı tarafa debuff özelliği veren bu yetenek 10 dakika gibi çok uzun bir geri dolum süresine sahiptir. Bosslar ve Pvp ler hariç kullanılmasının pek bir getirisi yoktur. Kullanıldığı zaman son seviyede karşıdakinin hızını ve atak hızını 8 saniye boyunca 30% azaltan bir yetenektir. Bu etkiyi 5 metre içindeki tüm yaratıklara ve rakiplere verebilir. Kök salma atıp hızlı şekilde salgın su güçleri ile atak yaparken rakibiniz size doğru gelmeye başladığında bu yeteneği kullanarak vur kaç yoluyla PvP ye devam edebilirsiniz. Zor durumlarda kaçarken de arkanızdan kovalayan yaratık veya kişiye bunu atabilirsiniz. Bu yetenek her zaman başarılı olmayabilir.
Yetenekler hakkında Son Söz: Oyunda pasif yetenekler hariç kullanılan diğer bütün yetenekler için yetenek kartları mevcuttur. Kendiniz bu kartları moblardan düşürebileceğiniz gibi bu kartları diğer oyunculardan açık artırma veya mısır çarşısı yolu ile alabilirsiniz. Her kart üzerinde belirtilen yeteneğe katkılar sağlar. Çoğu kart yetenek kullanıldığında harcanan mp miktarını azaltır, atak yeteneklerinde yapılan atağı artırır, buff kartlarında verilen özelliği artırır. Kısacası bir yeteneğe ait kartınız varsa ve bu kartınız ne kadar yüksekse (+2,+3,+4…) bu kartın size getirdiği ekstra katkılar daha fazla olacaktır. Mutlaka her yeteneğiniz için elde edebildiğiniz kadar yüksek seviyede bir yetenek kartı elde etmeniz sizin için her zaman faydalı olacaktır.
Silah sihirlendirme yetenek kartlarının faydası nerdeyse hiç yoktur. Sadece sihirlendirmeyi ilk kullandığınızda harcadığınız mp yi -4 gibi bir miktar kadar azaltırlar ki pek de gerekli bir şey değildir. O yüzden silah sihirlendirmesi kartlarına para harcamayın size düşerse kullanın düşmezse de çok önemli değil.
Yetenek kartı sistemi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi aşağıdaki rappelz online fan sitesinin linkinde mevcuttur.
Yetenek Kartları - Rappelz Türkiye
Farmda Yapılması Gerekenler ve Partide Mistik-Şaman’ın Yeri
Farm: Şaman tek başına farm yaparken diğer büyücüler kadar seri olmasa da, partisiz kaldığında da alıp başını gidip tek başına çok rahat ve seri kasabilen bir sınıftır. Daha önce de kısa kısa değindiğim gibi farmlarda fiziksel atakların kullanılması daha doğru olur. Bu yüzden farmlarda sadece boss kestiğiniz zamanlar hariç sadece güç fragmanı kullanmanız yeterli olacaktır. Sürekli isabetli vuruş ve santrifüj vuruş kullanarak ve bunlara arada taş heyelanı ve tutulamaz alevi ekleyerek çok rahat farm yapabilirsiniz. Peki bosslar hariç sihirsel atakları niye kullanmıyoruz? Cevabı ise basit: sihirsel atakları kullanarak farm yaptığınızda daha hızlı kastığınızı görürsünüz fakat sınırlı olan mp niz bir süre sonra bu atak stiline yetmez ve bir süre durup mp biriktirme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da size o kazandığınız zamandan çok fazlasını kaybettirir. Hele Şaman gibi fiziksel atak tabanlı bir sınıfta sadece fiziksel ataklara dayalı bir sistem ile durmadan hızlı bir şekilde farm yapabilirsiniz. Defans konusunda zorlanıyorsanız yani kendinizden baya yüksek moblarda farm yapıyorsanız sersemletme etkisi için elektrik silah sihirlendirmesi daha yararlı olacaktır. Eğer defans açısından zorlanmıyorsanız mp konusunda katkıda bulunduğu için su silah sihirlendirmesinin kullanılması daha uygun olur.
Parti: Daha önce de hız, atak ve defans bufflarının bir mistiği partide vazgeçilmez kıldığından bahsetmiştik. Mistiğin öncelikli görevi bu buffları tüm partiye vermek ve süresi doldukça yenilemektir. Bunun yanı sıra zor durumlarda parti üyelerine heal vermek, atak hızını artırmak için rüzgarlar desteğini kullanmak mistiğin diğer görevlerindendir. Mistik çoğu rahibin yaptığı gibi buff ve heal verip arkada beklemez. Destekçi olmanın yanı sıra iyi bir atakçıdır. Hele Şaman bu konuda biçilmez kaftandır. Partinizde bir şifacı varsa mp restorasyonunuz daha yüksek olacaktır bu da sıklıkla sihirsel atak da yapabileceğiniz anlamına gelir. Eğer partinizde defans sorunu varsa yani partiniz zorlanıyorsa sersemletme için elektrik silah sihirlendirmesini kullanmanız uygun olur. Eğer böyle bir sorun yoksa veya sizden başka bir mistik varsa ve o elektrik sihirlendirmesini kullanıyorsa su silah sihirlendirmesini kullanmanız daha uygun olur. Su sihirlendirmesi daha sık sihirsel atak kullanmanızı sağlayacaktır. Zaman üzerinde hasar veren yetenekleri (deşen alev, kök salma vb.) yaratıkların canı tam iken atmanız daha etkili olacaktır. Ayrıca zor durumda kalan birini kovalayan bir mob u kök salma veya abis mührü ile etkisiz kılarak partiye katkıda bulanabilirsiniz. Parti yaptıkça daha çok tecrübe edineceğiniz bu ve bunun benzeri birçok küçük püf noktaları olacaktır. Uzun lafın kısası Şaman partide kesinlikle olması gereken bir destekçi ve aynı zamanda bir o kadar da atağa destekte bulunan bir atakçıdır.
Mistik Gaia ırkının büyücüsüdür. Asura ırkının büyücüsünün aksine mistik tam bir büyücü olarak değil aslında savaşçı ve büyücü özellikleri taşıyan bir melez sınıf olarak tanımlanabilir. Mistikler her partinin vazgeçilmez üyesidir (tank ve rahip ile birlikte).Bunu sağlayan özellik ise hız, defans ve atak veren buffları (kutsama), gerektiğinde heal (can artırma) yapabilmesi ve aynı zamanda da gözle görülebilir atak yapan bir karakter olmasıdır. Kısacası mistik oyundaki en iyi destekçilerden biri ve aynı zamanda geniş atak yeteneği yelpazesine sahip sınıflardan biridir.
Sınıfın avantajları: Yukarıda belirtildiği gibi gerçekten destek olan buffları, gerektiğinde heal yapabilmesi, büyük hasarlara yok açabilecek veya rakibi etkisiz hale getirebilecek yeteneklere sahip olması mistiğin en büyük avantajlarıdır.
Sınıfın dezavantajları: Her büyücü gibi zayıf fiziksel savunmaya sahip olması ve yeteneklerinin çoğunun geri dolum süresinin sürekli kullanmaya elvermeyecek şekilde uzun olması (yani 5 saniyede dolan değil genelde 45sn-5dk arası kullanabilen yetenekler) en büyük dezavantajlarıdır mistiğin.
2. sınıf seçiminde keşiş ve şaman olmak üzere iki seçeneği var mistik sınıfının. Rehber daha çok tecrübeli olduğum şaman karakteri üzerine olduğu için onun üzerine yoğunlaşacak fakat bu seçimde zorlanan arkadaşlar için çok kısa bir açıklama yapmak gerekirse şunları söyleyebilirim: Şaman daha çok atağa odaklanmış bir sınıftır. Mistik sınıfından sonra gelen şaman yetenekleri atak özelliği yüksek yeteneklerdir. Keşiş ise daha çok etkisiz kılma yetenekleri ile birkaç ek destek özelliği içerir. Yani kısacası savaşçı/büyücü melezi olan mistikte şaman seçerseniz daha çok savaşçıya keşiş seçerseniz daha çok büyücüye yakın olan bir melez karakteriniz olur. 2. sınıf seçiminde son önemli konu ise overbreed kavramı yani ssev 50 yaparak 2. Sınıf seçimini yapmak. Ssev 40, seviye 50 olduğunuz zaman 2. Sınıf seçiminizi yapabilirsiniz fakat overbreed yapmanız karakterinizin istatistiklerine çok önemli katkılar sağlar.
Aşağıda overbreed in mistik sınıfına kazandırdıklarını görebilirsiniz. Rakamlar az gelebilir ama ilerde +9 ruh taşı yerine +12 bulmak için çok uğraşabilirsiniz yani +3 için. Rakamları değerlendirirken bunu da göz önünde bulundurunuz. Biraz sabredip overbreed yapın kesinlikle cp kaybı olarak düşünmeyin zaten yaklaşık 105.-110. seviyeden sonra cpleri harcayacak yer bulamayacaksınız. Ayrıca bir an önce 2. Mesleği seçeyim derseniz karakterinizde tek değişen sınıf ismi ve sınıf simgesi olur çünkü birçok yeni yeteneği uzun bir süre açamayacaksınız. Nedeni ise yeni yeteneklerin eski yeteneklere bağlı olması ve bu yeteneklerin belli bir seviyeye gelmiş olmasını gerektirmesidir.
Overbreed – Mistik
Dipnot: Tablo benim tarafımdan hazırlanmış ve Türkçeye çevrilmiş olup içindeki veriler wikia’dan alıntıdır. url: Kahuna - Rappelz Wiki - Rupees, races, jobs, and more
Bu değerler ne işe yarar diye soran arkadaşlara kısaca açılamak gerekirse:
Güç: Fiziksel atağı artırır.
Zindelik: Karakterinizin maksimum canını (hp) ve fiziksel defansını artırır.
Çeviklik: Size gelen saldırılardan kaçınma (sıyrılma) değerini artırır.
Zeka: Maksimum mananızı (mp) ve sihirsel atağınızı artırır.
Bilgelik: Sihirsel atakların isabetini ve sihirsel defansı artırır.
Beceri: Uzun mesafeli atakları ve isabeti artırır. (yay ve gölge avsısı)
Şans: Kritik vurma şansınızı artırır.
Sınıfın Kullandığı Silahlar
Çift Elli Balta: Mistik sınıfı tarafından kullanılması en çok tavsiye edilen silahtır. Çünkü mistiğin yetenek ağacı çift elli baltaya özel birçok aktif ve pasif yetenek barındırmaktadır. Özellikle şamanlar için vazgeçilmezdir. Hem partide hem de farm (tek başına kasmak) yaparken geri dolum süresi yüksek olan sihirsel ataklar yerine kuru atak denilen fiziksel ataklar çok daha sık kullanılmaktadır. Çift elli baltanın yüksek fiziksel atak gücü bu yönden büyük avantajlar sağlar. Farmda yalnız iken güç fragmanı kullanmanız yeterli olacaktır çünkü sihirsel atakları çok kullanırsanız mananız bir süre sonra yetmeyecektir.
Çift Elli Asa (Sopa): Mistiğe özel çift elli balta yeteneklerini engellese de sihirsel atağı çok fazla şekilde artırır çift elli asa kullanmak. Boss avlarında sihirsel ataklar ile verilen hasarı artırmak için tercih edilebilir. Bazı özel durumlarda keşiş için daha uygun olabilir.
Tek Elli Asa/Kalkan: Kalkan mistiğin fiziksel defans açığını kapatsa da tek elli asa hem bir çok balta yeteneğinden mahrum bırakıp hem de çift elli asadan daha düşük sihirsel atak yapar. Bazı PvP (Vs-oyuncuya karşı düello) durumları hariç pek tercih edilmeyen bir seçimdir.
Tek Elli Balta/Kalkan: Yine aynı şekilde kalkanın getirileri yanında tek elli baltanın düşük atağı ve çift elli yeteneklerinden maruz kalınması bazı PvP durumları hariç bu donanımı kullanışsız yapar.
Sınıfın Kullandığı Zırh ve Takılar
Zırhlar
Zırh olarak mistik, gaia veya ortak kullanılan büyücü zırhı giyer diğer zırhları kullanamaz (avcı, savaşçı ve çağrıcı). Bu zırh her büyücü zırhı gibi yüksek sihirsel, düşük fiziksel defansa sahiptir. Diğer tüm elbiseler (kask, eldiven bot) tüm karakterler için aynıdır. Ayrıca mağazadan miğfer alırsanız mistik sınıfı sadece büyücü miğferini giyebilmektedir diğerlerini kullanamaz. Pelerin konusunda bir ayrım bulunmamaktadır. Pelerin ve miğfer ekstra defansın yanı sıra cp kazanımını da artırdığı için faydalı olan ürünlerdir.
Takılar
Kolye: Mp restorasyon veren kolyeler mistikler için daha tercih edilebilir kolyelerdir. Çünkü heal özelliği olduğu için mistiğin mp si varsa hp si de her zaman olacaktır. Yine de hp restorasyon veren kolyeler de kullanılabilir diğerinin bulunmadığı zamanlarda.
Küpe: Küpe olarak ilk tercih atak veren küpeler olmalıdır. Daha nadir bulunan hem atak hem kritik güç veren küpeler her zaman daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca fiziksel defans açığını kapatmak için defans veren veya sihirsel atağa önem vermek için sihirsel atak verilen küpeler de tercih edilebilir. Bazen de sıyrılma veren küpeler fiziksel defans açığını kapatmak için kullanılabilir. Elinizdeki imkanlara göre kullandığınız küpe değişebilir.
Yüzükler: Yüzük olarak zindelik ve güç veren birer yüzük en iyi seçim olacaktır. Hem maksimum hp artacak hem de defansınız ve atağınız artacaktır. Bunlardan birini bulamadığınızda zeka veren bir yüzük kullanmanızı tavsiye edebilirim bir süreliğine.
Not: Resurrection ile gelen yeni zırhlar, silahlar ve takılar ekstra özellikler içermekte. Bunlardan mp restorasyon, kritik güç ve atlatma verenleri kullanmanız size çok fayda sağlayacaktır.
Sınıfa Uygun Ruh Taşları
Şaman için en gerekli ve kullanılması gereken taşlar: zindelik, güç ve zekadır. Zindelik hem canınızı artırır hem de fiziksel defans açığını kapatma da yardımcı olur. Güç kuru atak dediğimiz fizikseli atağı artırır ki şaman için vazgeçilmezdir. Son olarak da zeka hem mp nizi artırıp daha çok yetenek kullanmanızı sağlar hem de sihirsel atağınızı artırır.
Toplamda 12 tane ruh taşı koyma şansınız var silahınız ne olursa olsun. Kişisel düşünceme göre ideal dizilim şöyle olmalı: 6-7 tane zindelik, 3-4 tane güç ve 2-3 tane zeka. Hangisinden ne kadar koyacağınız tercihinize kalmış. Taşlarınızı nadir olanlardan kullanmaya dikkat edin. Mesela r5 temel taşlar +9 verirken nadir taşlar +12 verir ve nadir taşlar zindanlardan düşer. İsterseniz kaçınma için 1 çeviklik veya sihirsel isabet için 1 bilgelik ekleyebilirsiniz ama bence gerek yok diğerlerinden kısmaya bunları eklemek için.
Son gelen patch ile oyunda yeni ruh taşları mevcut bunlardan dileğinize göre 1 tanesini ekleyebilirsiniz en çok işinize yarayacak olanlar atak, mp restorasyon ve kritik veren ruh taşlarıdır. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Bunlardan hiç kullanmayıp sadece eski ruh taşları ile de devam edebilirsiniz. Tamamen karakterinizi nasıl yapılandırmak istediğinizle alakalı.
Mistik Sınıfına Uygun Petler
Mistik sınıfına uygun olan petleri teker teker incelemeden önce oyuna ilk başlayanlar için bir açıklama yapmak gerekir: Diğer oyunların aksine Rappelz’de petler çok önemlidir. Petler diğer birçok oyundaki gibi sadece sizin yanınızda atak yapan birer yaratıktan ziyade yeteneklere sahipler ve bu yetenekleri açmak için kendi cpleri var. Bunun dışında birlik özellikleri ve kemer özellikleri bulunmakta. Mistik karakteri olarak 1 tane yanınızda sizle savaşacak bir pet bir tane de kemerinize takacağınız pet bulundurabilirsiniz. Kemere takılan petler 40 ve 90. seviyede gelen kart yetenekleriyle size ekstradan özellikler kazandırır. Birlik ise 45-95 ve 145. seviyelerde açılır ve pet sizin yanınızda iken size ekstra özellikler kazandırır. Yani birliği bir nevi petinizin size verdiği buff olarak düşünebilirsiniz. Konunun devamında hem kemer hem de yanınızda kullanmanız için önerdiğim petler ayrıntılı olarak incelenecektir. Lafın kısası, pet sadece atak yapar mantığı Rappelz’de geçerli değildir. Bazı pet kartları donanımlardan kat be kat değerlidir.
Oyuna ilk başlayan arkadaşlar direk olarak olağan diye adlandırdığımız petlere sahip olamayacaklar çünkü petler değerli ve biraz da elde edilesi güç yaratıklar. O yüzden oyuna ilk başladığınızda size verilen evcilleştirme görevinden bir adet panter kartı alın ve belli bir seviyeye kadar (seviye 15-20 ye kadar) bu petle idare edip rupi biriktirin. Olağan pet alabilecek düzeye geldiğiniz zaman tercih etmeniz gereken petler aşağıda hem yanınızda kullanacağınız hem de kemerinizde kullanacağınız petler için iki ayrı konu başlığı altında açıklanacaktır. Petler hakkında açıklanması gereken diğer önemli noktalar ise şöyledir: Petlerin evosu ve petlerin donanım kullanabilmesi.
“Evo” denilen kavram “evolution” yani “evrim” kavramından gelir. Oyunda petler için 3 evo mevcuttur. İlk elde ettiğinizde pet evo1 olur, 50. Seviyede evo2, 100. Seviyede evo3 yapabilirsiniz petinizi. Yaratıklar herhangi bir şehirdeki çağrıcıda gereken seviyeye ulaştıktan sonra evrim geçirtilebilirler. Ancak overbreed denen kavram petler için geçerli. Petinizi 50. seviyede değil 60. Seviyede evo2 yaparsanız petiniz bu arada aldığı her seviye için 1 değil 2 cp kazanır ve 60. Seviye olduğunda +10 olur. Bunun anlamı 10 ekstra cp demektir. Aynı şey evo3 için de geçerli 100 yerine 115. Seviyede petinizi evo3 yaparsanız bu sefer petiniz +25 olur ve ekstra +25 cp ye sahip olur. Overbreed yapmadan erken evo yapılmış petler değerini oldukça yitirir.
Her pete özel donanımlar vardır ve her pet de belli donanımlara karşı ekstra bonus veren yeteneklere sahiptir. 40 ve 90. Seviyede gelen bu yetenekler petiniz için kullandığınız donanımlarla birleşince pete ekstra özellikler kazanır. Normal bir donanımı tüccardan aldığınız eşya kartı ile birleştirirseniz onu eğitim penceresinde petinize ekleyerek petiniz için kullanabilirsiniz. Her pet için kullanmanız gereken donanımlar ilerleyen bölümlerde açıklanacaktır.
Öncelikle belirtmek istediğim bir şey var: Her pette verilen birliği açıklayıp değerler için birer link vereceğim. Verdiğim linkler Rappelz için yapılmış en büyük arşivlerden biri olan “Rappelz-Wikia” dan alıntıdır. Tek sorun tablolardaki terimlerin İngilizce olması. O yüzden o tablolardaki her terimi baştan açıklamam sizin tabloyu anlamanız için yardımcı olacaktır.
Level: Birlik yeteneğinin seviyesini belirtir.
Mp Cost: Birlik yeteneğini kullanırken petinizin harcayacağı mp miktarıdır
Mp Upkeep Per 10s: Birlik yetenekleri sürekli aktif duran yeteneklerdir. Bu sütun size birlik yeteneği açık olduğu sürece petinizin 10 saniyede tüketeceği mp miktarını gösterir.
Req. Level: Birlik yeteneğini açmanız için petinizin ulaşması gereken seviyeyi gösterir
Req. Evo: Yeteneğin açılması için petinizin ulaşması gereken evolution(evrim) seviyesini gösterir.
P.Atak: Birliğin verdiği fiziksel atak miktarını belirtir.
P.Def: Birliğin verdiği fiziksel defans miktarını belirtir.
M.Atak: Birliğin verdiği sihirsel atak miktarını belirtir.
Mp Regen: Birliğin verdiği mp restorasyon miktarını belirtir.
Birlik için değinilmesi gereken son bir püf noktası var: 45. Ve 95. Seviyede gelen birliği maksimum seviyeye getirmek için 10 cp ye ihtiyaç duyar petiniz. O yüzden direk petiniz 45 ve 95 olur olmaz birlik yeteneğini sonuna kadar açmak isterseniz 35. Ve 85. Seviyeden sonra petinizin cplerini kullanmayın. 45 ve 95 olduğunda petiniz, elinizde 10 cp olur ve direk olarak birlik yeteneğini sonuna kadar açarsınız öbür türlü birlik yeteneğini tamamen açmanız zamanınızı alabilir.
1. Mistiğin Yanında Kullanması Gereken Petler
Kraken: Bu pet nispeten ucuz ve kolay elde edilebilir bir pettir. Bu peti sadece ilerde tavsiye edeceğim petleri elde edemeyen arkadaşlar için bir geçiş peti olarak önerebilirim. Peki, kraken yani ahtapotun faydası nedir? Ona gelirsek: Petin birliği fiziksel atak ve mp restorasyon verir. Bu birlik hem atağınızı artıracak hem de çok mp isteyen yetenekleriniz için size mp konusunda yardımcı olacaktır. Birliğin hangi seviyede ne kadar katkı sağladığı aşağıdaki linkte mevcuttur. Bu pet için kullanılması gereken donanımlar: Zırh olarak çağrıcı zırhı, Silah olarak ise iki elli topuz veya asadır. 40 seviyede gelen kart özelliği çağrıcı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 10% artırır. 90. seviyede gelen kart özelliği ise topuz veya asa kullanıldığına petin sihirsel atağını 10% artırır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Octopus
Ork: Oyunda olağan özel pet elde edene kadar kullanmanız gereken pettir. Elde edilmesi krakene göre daha zor olan bu pet mistik sınıfı için olağan petler arasında en uygun petlerden biridir. Birliği fiziksel atak ve fiziksel defans verir. Verdiği fiziksel atak değeri krakenle aynı olmasına karşı verdiği defans mistiğin defans açığını kapatmak adına oldukça önemlidir. Değerler aşağıdaki linkte mevcuttur. Bu pet için kullanılması gereken donanım: Savaşçı zırhı ve çift elli yakın vuruş yapan topuz, kılıç, mızrak gibi bir silahtır. 40. seviyede gelen kart özelliği savaşçı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 10% artırır. 90. seviyede gelen kart özelliği ise yakın dövüş silahları kullanıldığına petin fiziksel atağını 10% artırır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Orc
Yeti: Ork a çok benzeyen yeti orktan tek yönüyle ayrılır. Birliği fiziksel atak vermeyip orktan daha fazla defans verir. Mistiğin defans açığını daha fazla kapatıp ona bir nevi tanklık yapabilir. Ancak ork ve yeti arasında kalırsanız her zaman ork tercihiniz olsun. Yeti ork a belki bir alternatif olabilir. Birlik değerleri aşağıdaki linkte mevcuttur. Kullanılması gereken donanımlar ve getirileri ork ile birebir aynıdır.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Yeti
Salamandra: Bir mistik için en ideal pet olarak değerlendirilebilir. Olağan özel bir yaratık olduğu için pet kartları 90-120 arası yaratıklardan düşer, yani elde etmesi baya güç ama elde edilince harika katkı sağlayan bir pettir. Hem fiziksel hem sihirsel atak veren birliğe sahiptir. İki atağı birden yapan melez mistik için salamandrayı vazgeçilmez kılan da budur. Birliğin verdiği değerler aşağıdaki linkte mevcuttur. Donanım olarak savaşçı zırhı ve çift elli topuz kullanılmalıdır. 40. seviyede gelen kart özelliği savaşçı zırhı giyildiğinde petin zindeliğini 12% artırır. 90.seviye gelen kart özelliği ise topuz kullanıldığında petin fiziksel atağını 12% artırır. Mistik için hangi pet diye bir soru olursa cevabı kesinlikle Salamandra olur, tabi elde edebilirseniz.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Salamander
Şahin Adam: Olağan özel petler arasında en popüler olan pettir çünkü çok ihtişamlı gözükür. Bir salamandra kadar olmasa da mistiğe uygun olabilecek bir pettir. Aynı yeti ork karşılaştırması gibi salamandra mı şahin adam mı derseniz salamandra birinci seçim olmalıdır. Salamandra gibi olağan özel pet olup elde etmesi kolay değildir. Yine de alternatif olarak ihtişamına yenik düşülen bu petin özelliklerini açıklamak gerekirse: Şahin adam için ork un gelişmiş versiyonu diyebiliriz. Çünkü şahin adamın birliği ork gibi fiziksel atak ve fiziksel defans verir. Bu değerler orkun verdiği değerlerden daha yüksektir. Bu petler gladyatör gibi karakterler için daha uygun olsa da mistiğin defans açığını kapatmada yardımcı olabilirler. Birliğin verdiği değerler aşağıdaki linkte belirtilmiştir. Kullanılması gereken donanımlar ork ile aynı olup sadece bonuslar 10% değil 12% dir şahin adamda. Yani savaşçı zırhı 12% zindelik yakın dövüş silahı ise 12% fiziksel atak verir.
Referans: http://rappelz.wikia.com/wiki/Unity:_Hawkman
2.Mistiğin Kemere Takması Gereken Petler
Yeti: Kemerde kullanılması en uygun hem de en uğraşsız elde edebileceğiniz petlerden biridir. 40. Seviyede gelen kart yeteneğini açıp kemerinize taktığınızda 10% zindelik veren bir pettir ki mistik için önemli bir katkı sağlar bu özellik. Çünkü zindelik daha önce de bahsettiğimiz gibi hem fiziksel defans verir hem de maksimum hp yi artırır. 90. seviyede gelen kart yeteneği ise ekstradan 10% fiziksel defans sağlar. Sonuç olarak kemerdeki 90.seviyedeki yeti mistik için mükemmel bir pet olur.
Ork: Mistik için en az yeti kadar uygun olan petlerden biridir kemere takmak için. Hele bir de salamandra elde edene kadar 90. Seviyeye kadar bir ork kasmışsanız sizin için masraf bile olmaktan çıkar. 40. Seviyedeki kart yeteneği hem gücü hem de zindeliği 5% artırır. 90. Seviyedeki kart özelliği ise 5% fiziksel atak ve 5% fiziksel defans verir. Yetiden tek fark olarak daha az zindelik ve daha az defans veren bu pet onun yerine güçlü fiziksel atak getirilerine sahiptir. Mistik için genel olarak yeti mükemmel olsa da şaman için ork yetiden daha iyi bir kemer petidir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi şaman daha çok fiziksel atağa yönelmiş olan mistiktir.
Not: “ Bundan sonrası biraz lükse kaçıyor ama yine de uzun süreli oyunculara ilerde lazım olacağı için anlatmakta fayda var.”
Salamandra: Elde etmesi zor olan bu petten ikinci bir tane bulup bir daha kasmak uğraş verici olabilir ama bu pet kemere takıldığı zaman 40.seviyede 6% güç ve 6% zeka verir. Bu pet tercih edilirse defansı zayıf ama atakları çok güçlü olan bir karakter elde edilebilir. 90. seviyede ise kemerde bu pet 6% fiziksel ve sihirsel atak vererek defans katkısı olmadan çok yüksek atak desteği yapabilir. Hem yüksek maliyetli olması hem de defans açığı bulunması nedeniyle kişisel olarak pek önermiyorum ama takılırsa kesinlikle olmaz diyemem. Tüm alternatifleri bulundurması açısından rehberde bulunmasında fayda var.
Şahin Adam: Salamandra gibi masraflı ve uğraştırıcı olan bu pet kemerde 40. Seviyede 6% güç ve 6% zindelik verir. 90. seviyede ise 6% fiziksel atak ve 6% fiziksel defans veren bu pet sizin de gözlemleyebileceğiniz gibi kemer özelliği ile de ork un gelişmiş versiyonudur. 90. Seviye ork yerine 90. Seviye şahin adam kullanmanın getirileri sadece 1% fark eder. 1% fark için uğraşmayı göze alırsanız seçim size ait.
Mistik ve Şaman Yetenekleri
Mistik ve Şaman yeteneklerine geçmeden önce üzerinde durulması gereken önemli bir temel yetenek var: İsabetli vuruş. Tüm ırklarda bulunan bu yetenek birçok oyuncu tarafından kullanılmamakta veya fark edilmemektedir. Diğer sınıflar için çok büyük kayıp olmasa da, isabetli vuruş mistik için çok önemlidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi mistik yetenekleri geri dolum süresi yüksek yeteneklerdir. O yüzden ilerde bahsedilecek santrifüj vuruş ile birlikte isabetli vuruş bir mistiğin sürekli kullandığı yeteneklerden biridir. Atağı çok fazla değildir ama 5 saniyede tekrar kullanılabilmesi ve çok az mp gerektirmesi isabetli vuruşu hem farmda hem de partide sürekli kullanılabilen bir yetenek haline getirir.
Mistik ve Şaman yeteneklerini inceleyecek olursak:
Aşağıda tüm yetenekleri efendi olan ve kendi karakterimden buraya aktardığım bir mistik yetenek ağacı bulunmakta. Bütün yetenekler resmin altında açıklanmıştır.
Ssev 1 Mistik Yetenekleri: Hepsi pasif yeteneklerden oluşan 4 yetenekten ibarettir.
Ssev 5 Mistik Yetenekleri: Silah sihirlendirmeleri olarak adlandırılan bu yetenekler Mistik’e ekstra özellikler katar. Fakat bu 4 yetenekten sadece 1 tanesi aktif olarak açık olabilir, bir diğerinin kullanılması ile diğerinin etkisi kaybolur. Bu yetenekler aktif olduğu sürece az bir miktar mp harcarlar (etkisini hissetmezsiniz bile).
Ssev 10 Mistik Yetenekleri: Bu ssev de 1 adet sihirsel ve 1 adet fiziksel olmak üzere toplamda 2 adet ilk atak yetenekleri açılır. Ayrıca mistiğin heal(can verme) özelliği içeren yeteneği de bu ssev de kullanılabilir hale gelir.
Ssev 15 Mistik Yetenekleri: 2 adet yeni sihirsel atağın yanı sıra bir adet de self-buff(oto-kutsama) diye tabir edilen yani karakterin sadece kendi üzerinde etki gösteren bir buff bu ssevde kullanılabilir hale gelir.
Ssev 20 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde kendi üzerinizde ve gruptaki arkadaşlarınız üzerinde kullanabileceğiniz bir destek (buff) yeteneği, bir adet karşıdakini etkisiz kılma yeteneği ve bir adet de pasif yetenek kullanılabilir hale gelmektedir.
Ssev 25 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde mistik karakterinin en önemli buffları olan 2 adet buff yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir. Bu yeteneklerden dolayı şehirde yanınıza gelip sizden buff isteyen çok kişi olacaktır. O derece önemlidir yani.
Ssev 30 Mistik Yeteneği: Bu ssevde bir adet kendiniz veya grup üyeleri üzerinde kullanabileceğiniz destek yeteneği ile bir adet sihirsel atak yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir.
Ssev 35 Mistik Yeteneği: Bu ssevde bir adet self-buff, bir adet sihirsel atak ve bir adet fiziksel atak yeteneği kullanılabilir hale gelmektedir.
Ssev 40 Mistik Yetenekleri: Bu ssevde 4 adet salgın element güçleri diye adlandırılan yetenekler kullanıma açılmaktadır. Özel durumlarda kullanılan bu yetenekler self-buff özelliği taşımaktadır. Bu yeteneklerin geri dolum süreleri uzun olduğu için(15 dakika) sadece aşağıda belirtilecek özel durumlarda kullanılmasını tavsiye ederim. Ayrıca silah sihirlendirmelerinin aksine bu bufflar birlikte kullanılabilir.
Meslek seçiminde şamanı seçtiğiniz zaman 5 adet yeni yetenek mistik yetenek ağacına eklenir ve şaman yetenek ağacı ortaya çıkar. Aşağıda yine kendi karakterimden buraya aktarmış olduğum ve tüm yetenekleri efendi düzeyinde olan şaman yetenek ağacını görebilirsiniz. Yeni şaman yeteneklerinin yanı sıra daha önce bahsettiğim yeteneklerin maksimum ulaşabileceği seviyeleri de buradan görebilirsiniz. Her şaman yeteneği resmin altında açıklanmıştır. Yeni şaman yetenekleri daha kolay fark edilsin diye yetenek ağacında sarı dikdörtgenler içine alınmıştır. Ayrıca yeteneklerin altındaki oklar bir sonraki yeteneğin açılabilmesi için bir önceki yeteneğin belli bir seviyeye ulaşmasının şart olduğunu belirtmektedir.
Ssev 20 Şaman Yeteneği: Bu ssevde geri dolum süresi çok da yüksek olmayan ve çok etkili alan atağı (birden fazla kişiye, yaratığa aynı anda vurma) yapan bir fiziksel atak yeteneği kullanıma açılmaktadır.
Ssev 30 Şaman Yetenekleri: Bu ssevde iki adet sihirsel atak yapan yetenek kullanıma açılmaktadır. Ayrıca bu yeteneklerden biri heal (can artırma) özelliğine sahiptir.
Ssev 35 Şaman Yetenekleri: Bu ssevde bir adet sihirsel alan atağı yapan ve bir adet de karşı tarafa karşı debuff (yani karşı tarafa zarar veren bir özellik) veren toplamda 2 yetenek kullanıma açılır. Bu iki yetenekten sonra yeni yetenek kullanıma açılmaz diğer yeteneklerin seviyeleri artırılmaya devam edilir.
Yetenekler hakkında Son Söz: Oyunda pasif yetenekler hariç kullanılan diğer bütün yetenekler için yetenek kartları mevcuttur. Kendiniz bu kartları moblardan düşürebileceğiniz gibi bu kartları diğer oyunculardan açık artırma veya mısır çarşısı yolu ile alabilirsiniz. Her kart üzerinde belirtilen yeteneğe katkılar sağlar. Çoğu kart yetenek kullanıldığında harcanan mp miktarını azaltır, atak yeteneklerinde yapılan atağı artırır, buff kartlarında verilen özelliği artırır. Kısacası bir yeteneğe ait kartınız varsa ve bu kartınız ne kadar yüksekse (+2,+3,+4…) bu kartın size getirdiği ekstra katkılar daha fazla olacaktır. Mutlaka her yeteneğiniz için elde edebildiğiniz kadar yüksek seviyede bir yetenek kartı elde etmeniz sizin için her zaman faydalı olacaktır.
Silah sihirlendirme yetenek kartlarının faydası nerdeyse hiç yoktur. Sadece sihirlendirmeyi ilk kullandığınızda harcadığınız mp yi -4 gibi bir miktar kadar azaltırlar ki pek de gerekli bir şey değildir. O yüzden silah sihirlendirmesi kartlarına para harcamayın size düşerse kullanın düşmezse de çok önemli değil.
Yetenek kartı sistemi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi aşağıdaki rappelz online fan sitesinin linkinde mevcuttur.
Yetenek Kartları - Rappelz Türkiye
Farmda Yapılması Gerekenler ve Partide Mistik-Şaman’ın Yeri
Farm: Şaman tek başına farm yaparken diğer büyücüler kadar seri olmasa da, partisiz kaldığında da alıp başını gidip tek başına çok rahat ve seri kasabilen bir sınıftır. Daha önce de kısa kısa değindiğim gibi farmlarda fiziksel atakların kullanılması daha doğru olur. Bu yüzden farmlarda sadece boss kestiğiniz zamanlar hariç sadece güç fragmanı kullanmanız yeterli olacaktır. Sürekli isabetli vuruş ve santrifüj vuruş kullanarak ve bunlara arada taş heyelanı ve tutulamaz alevi ekleyerek çok rahat farm yapabilirsiniz. Peki bosslar hariç sihirsel atakları niye kullanmıyoruz? Cevabı ise basit: sihirsel atakları kullanarak farm yaptığınızda daha hızlı kastığınızı görürsünüz fakat sınırlı olan mp niz bir süre sonra bu atak stiline yetmez ve bir süre durup mp biriktirme ihtiyacı hissedersiniz. Bu da size o kazandığınız zamandan çok fazlasını kaybettirir. Hele Şaman gibi fiziksel atak tabanlı bir sınıfta sadece fiziksel ataklara dayalı bir sistem ile durmadan hızlı bir şekilde farm yapabilirsiniz. Defans konusunda zorlanıyorsanız yani kendinizden baya yüksek moblarda farm yapıyorsanız sersemletme etkisi için elektrik silah sihirlendirmesi daha yararlı olacaktır. Eğer defans açısından zorlanmıyorsanız mp konusunda katkıda bulunduğu için su silah sihirlendirmesinin kullanılması daha uygun olur.
Parti: Daha önce de hız, atak ve defans bufflarının bir mistiği partide vazgeçilmez kıldığından bahsetmiştik. Mistiğin öncelikli görevi bu buffları tüm partiye vermek ve süresi doldukça yenilemektir. Bunun yanı sıra zor durumlarda parti üyelerine heal vermek, atak hızını artırmak için rüzgarlar desteğini kullanmak mistiğin diğer görevlerindendir. Mistik çoğu rahibin yaptığı gibi buff ve heal verip arkada beklemez. Destekçi olmanın yanı sıra iyi bir atakçıdır. Hele Şaman bu konuda biçilmez kaftandır. Partinizde bir şifacı varsa mp restorasyonunuz daha yüksek olacaktır bu da sıklıkla sihirsel atak da yapabileceğiniz anlamına gelir. Eğer partinizde defans sorunu varsa yani partiniz zorlanıyorsa sersemletme için elektrik silah sihirlendirmesini kullanmanız uygun olur. Eğer böyle bir sorun yoksa veya sizden başka bir mistik varsa ve o elektrik sihirlendirmesini kullanıyorsa su silah sihirlendirmesini kullanmanız daha uygun olur. Su sihirlendirmesi daha sık sihirsel atak kullanmanızı sağlayacaktır. Zaman üzerinde hasar veren yetenekleri (deşen alev, kök salma vb.) yaratıkların canı tam iken atmanız daha etkili olacaktır. Ayrıca zor durumda kalan birini kovalayan bir mob u kök salma veya abis mührü ile etkisiz kılarak partiye katkıda bulanabilirsiniz. Parti yaptıkça daha çok tecrübe edineceğiniz bu ve bunun benzeri birçok küçük püf noktaları olacaktır. Uzun lafın kısası Şaman partide kesinlikle olması gereken bir destekçi ve aynı zamanda bir o kadar da atağa destekte bulunan bir atakçıdır.
Son düzenleme: