Yazılım sektöründe az da olsa yer almış herkes mutlaka MySQL‘i duymuştur. Bu yazımda MySQL hakkında temel düzeyde bilgi vermeyi düşünüyorum. Bu yazımı okuduktan sonra MySQL Nedir? MySQL Nerelerde Kullanılır? MySQL Temel Özellikleri Nelerdir? gibi sorularınıza da cevap bulmuş olacaksınız.
MySQL Nedir?
MySQL bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. MySQL’in ne olduğunu tam olarak anlamak için veritabanı yönetim sistemi ve ilişkisel veritabanı terimlerini de biliyor olmalısınız. Hemen bu terimlerin ne anlama geldiğini açıklayarak konumuz devam edelim.
Veritabanı yönetim sistemi “Veritabanlarını tanımlamak, yaratmak, kullanmak, değiştirmek ve veri tabanı sistemleri ile ilgili her türlü işletimsel gereksinimleri karşılamak için tasarlanmış sistem ve yazılımdır.†şeklinde tanımlanmış.
İlişkisel veritabanı terimi de “İlişkisel veri tabanını çeşitli tablolar arasında organize edilmiş verilerden oluşan veri tabanı olarak açıklayabiliriz. Bu farklı tablolar arasındaki veriler, çeşitli anahtarlar vasıtası ile birbirlerine bağlanırlar. İlgili tablolarda, sütunlar arasında bir anahtar sütun yeralır. Bu anahtar sütun aracılığı ile birden çok tablo verileri birbiriyle bağlantı sağlayabilir ve herhangi bir sorgulamada birlikte görüntülenebilir.†şeklinde açıklanmış.
MySQL çifte lisanslı bir yazılımdır. Yani hem Genel Kamu Lisansı’na (GPL) sahip özgür bir yazılım, hem de GPL’in kısıtladığı alanlarda kullanmak isteyenler için ayrı bir lisansa sahiptir.
Ayrıca MySQL işlemlerini SQL adı verilen, veritabanlarına erişmek için kullanılan en yaygın ve standart dil ile yapıyor.
MySQL’in Temel Özellikleri Nelerdir?
MySQL UNIX, OS/2 ve Windows platformlarında kullanılabilmektedir. Fakat Linux altında daha yüksek performans sergilemektedir. MySQL içerisinde ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.
Farklı karakter setlerini (iso8859-9, utf-8, latin-5 ...) ve onlara göre sıralama yapılmasını destekliyor, farklı dillerde hata mesajları verebiliyor.
Çok esnek ve güçlü bir kullanıcı erişim kısıtlama/yetkilendirme sistemine sahip.
MySQL’in 4.0 sürümü ile birlikte “transaction†desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği eklenmiştir. Böylece çok daha işlevsel bir hale gelmiştir.
Transaction ve atomik işlem kullanan çeşitli tablo tiplerini desteklemektedir.
MySQL Nerelerde Kullanılır?
Güçlü bir veritabanı yönetim sistemi olan MySQL veritabanı gerektiren hemen hemen her ortamda rahatlıkla kullanılabilir. Ama özellikle web sunucularında en çok kullanılan veritabanıdır, asp, php gibi birçok web programlama dili ile kullanılabilir.
MySQL Hangi Veritabanı Nesnelerini Desteklemektedir?
- Tables (Tablo)
- Views (Görüntü) (Görüntüleme)
- Procedures (Prosedür/Yordam)
- Triggers
- Cursors
MySQL temelde 2 farklı tipteki tabloları desteklemektedir. Bunlar transaction tabloları ve atomik işlem tablolarıdır.
Transactation Tabloları
- InnoDB
- Berkeley DB
- MyISAM
- HEAP
- MERGE
- ISAM