Karakter Yaratma ve Giriş
Karakter yaratma ekranına geldiğimizde ilk göze batan olay karakterimizin boyunu veya cüssesini ayarlayamıyor olmamız.Bu bazı arkadaşlara kötü gelebilir ancak oyuna etkisi olmadığı için çokta bir önemi yok.Karakterimizin sadece kafa bölümüyle ilgili değişiklikler yapabiliyoruz ancak çok detaylı bir şekilde bunu ayarlayabiliyoruz açıkçası hiçbir oyunda bu kadar detaylı bir karakter yaratma ekranına rastlamadım.Karakterimizi yarattıktan sonra bizden bir class (Sınıf) seçmemizi istiyor oyun.Bu class 10 LvL’a kadar kullacağımız sınıf olacak.10 level ‘a ulaştığınızda sınıfınızı sıfırlayabiliyorsunuz ve yanına ek bir skill ağacı daha seçiyorsunuz.Toplamda 3 adet skill ağacınız olabiliyor ve bunları dilediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz.
Oynanış
Oyun Non-Target değil arkadaşlar bildiğimiz Tab-target şeklinde.Yani bir WoW veya Rift gibi,Tera gibi değil.Oyuna girdiğinizde ilk dikkatimi çeken şey inanılmaz grafikler oldu.Onlarca MMORPG oynayan biri olarak hayatımda böyle bir grafik görmedim desem yeridir.Örnek vermek gerekirse FarCry 3 grafiklerini alın ve bir online oyuna koyun grafikleri o derece muhteşem.Oyunu almadan önce kesinlikle bir betaya katılıp sisteminizin kaldırıp kaldıramayacağını test etmelisiniz.Düşük grafiklerlede oynanabilir ancak o güzel doğasını bozuyor hele ki 100-200 kişilik savaşlarda düşen FPS’den dolayı canınız sıkılabilir.
Oyunda şuan için max. Level 50.Maksimum levela ulaşmak için çok fazla kasmanıza gerek yok,hardcore bir oyuncu 1 haftada,daha az oynayan bir oyuncu 2-3 haftada ulaşabilir ancak level kasarken arkanızı hep kollamanız gerekiyor çünkü 30 Leveldan itibaren düşman ırklar ile aynı yerde level kasmaya başlıyoruz ve PvP serbest.Kore açılışında biz grup olarak hep aynı yerde aynı görevleri yaparak level kastık zorlanmamak için.Unutmayın ki sizin görev yaptığınız yerler onlarında görev yerleri,ne kadar çok öldürürseniz rakip ırklardan,o kadar öne geçersiniz ve onları saf dışı bırakabilirsiniz.Kısacası daha 30 lvlda oyunun o inanılmaz rekabetçi havasını iliklerinizde hissediyorsunuz.Level kasmak bundan dolayı diğer MMORPG oyunlarındaki gibi görev al ver al ver şeklinde sıkıcı değil,sürekli bir action var oyunda. ’’Dur ben köşeye çekip bir çay alayım geleyim’’ derseniz döndüğünüzde ölü bulursanız karakterinizi hiç şaşırmayın.
Harita büyüklüğünden bahsetmek istiyorum azıcık.Oyunun haritası belki de WoW’un haritasında bile daha büyük arkadaşlar.Devasa bir haritadan bahsediyorum ve haritanın hiçbir yerinde görünmez duvarlar yok (Gitmeye çalıştığınız halde gidememek).Yani oyunda gördüğünüz her yere çıkabilirsiniz,gidebilirsiniz.Oyunun en büyük özelliklerinden biride bildiğiniz gibi okyanus ve gemiler.Bir kıtadan diğer bir kıtaya gemiyle gitmeniz zorunlu!Yok ben teleport olayım muhabbeti yok.Geminiz olmak zorunda yani,ben yüzerim diyorsanız okyanustaki yaratıklar sizi 100-200 metreden öteye götürmez ölürsünüz.Bundan dolayı oyunda sürekli bir gemi savaşı var.Bir taraftan korsanlar ticaret yapanları avlamakta iken diğer tarafta level kasmak için karşı adaya giden arkadaşlar ve okyanusun ortasında Kraken kesmeye çalışan devasa bir raid düşünün.Yani okyanus tam bir kaos ortamı.
‘’ Ben bu oyunda solo takılırım arkadaş!Kimseye ihtiyacım yok! ‘’ gibi bir lüksünüz yok bu oyunda.Tek takılırsanız ne level kasabilirsiniz,ne craftinge gücünüz yeter ne de PvP yapabilirsiniz,ArcheAge dünyası çok acımasız!
Crafting (Meslekler)
Gelelim ArcheAge’in dillere destan crafting sistemine arkadaşlar.Oyunda tam 18 adet meslek bulunmakta ve bu mesleklerin hepsi bir şekilde birbirlerine bağlı.Örneğin Zırh Üretici(Armor Crafing) mesleğini alıyorsanız yanına bir de Demir Eritme(Smelting) mesleğini yapmalısınız,tabii bir de eritecek demiri toplamak için Madenci(Mining) yapmanız gerekli.
‘’ Meslek sayısı çok fazla ancak ArcheAge’in farkı ne? ‘’ sormadan anlatıyorum.Arkadaşlar ArcheAge’de herkesin bir iş gücü puanı (LABOR POINT) var.Örneğin sizin iç gücü puanınız 2000 ise her erittiğiniz demirde 3-3 azalıyor.Yani günde en fazla 600 küsür demir eritebilirsiniz.Belli bir sürede bu iş gücü puanınız doluyor 24 saat içinde tekrardan neredeyse fulleniyor.
Bitti mi? Hayır.Daha acemi bir eritici olduğunuz için demir dışında mesela bir altın eritmeniz için oyun size diyor ki ‘’eritici mesleğinde 5000 iş gücü puanı harcamış olman lazım’’.Haydaa..Farzedin ki altını eritebildiniz.Bu sefer o altından armor yapacaksınız değil mi?Oyun size bu seferde diyor ki ‘’50 Level zırh üretmeniz için 5000 puan iş gücü puanını zırh üreticide harcamış olmanız lazım’’ bu da demek oluyor ki her mesleği ben yaparım,tek başıma takılırım diyorsanız en az 1 yıl boyunca meslek kasmanız lazım.Ondan dolayı ArcheAge’de her karakterin uzmanlaştığı sadece bir adet meslek olmalı aksi takdirde geri kalıyorsunuz her şeyden.
Bir zırh üretmeniz için sizden 2 tane demir istemiyor sadece oyun arkadaşlar,oyunda bitkicilik,su altı bitkiciliği ve hayvancılıkta var.Bir zırh üretirken bile oyun sizden papatya yaprağı,at kuyruğu,midye kabuğu v.s bunun gibi malzemelerden istiyor.Yani sadece bir adet zırh üretmeniz için bile en az 6 meslekte uzman olmanız lazım ya da çok büyük bir guilde dahil olup iş bölümü yapmalısınız.
Oyuna geçtiğimiz günlerde dahil olan balıkçılık mesleği de var ama henüz denemedik.
End Game Content
Meslekleri kasmaya devam ediyoruz ve maksimum levela ulaştık şimdi ne yapacağız? ArcheAge end-game contenti şuanda piyasada olan herhangi bir oyunun end-game contentinden kat ve kat daha büyük.
Hazine avcılığna başlamalısın!Oyunda ticaret çok büyük bir yer kaplıyor arkadaşlar.Son saniyeye kadar bekleyip son saniye açık arttırmada en yüksek teklifi yapma çabalarının maksimum olduğu bir oyun bu.Paranız mı azalıyor,geminize atlayıp okyanusa açılıyorsunuz.Şansınıza artık istediğiniz bir yerde durup gemiden okyanusa atlayıp su altında hazine arıyorsunuz.Tabii bunu yapmadan önce su altında belli bir süre nefes almak için dalış tüpü ve hızlı gitmek için palet ve eğer gece dalıyorsanız zifiri karanlıkta önünüzü görmek için fener craftlamış olmanız lazım.Bulduğunuz hazinelerden hem para hem değerli mücevherler hemde bir adet hazine haritası çıkıyor.Hemen gidip bir adet ‘’Pusula’’ craftlıyorsunuz ve haritanın size verdiği koordinatları pusuladan bakarak bulup küreğinizle kazıp bir hazine daha buluyorsunuz.(Çıkan hazineler çok çok çok değerli olabiliyor adeta loto tutturmak gibi).
Yeterince para yaptınız,artık güçlü silahları mesleklerinizle yaptınız veya satın aldınız.Yeterince güçlendiğinizde artık 3. Kıtaya yani PvP kıtasına gitme vaktiniz geldi demektir!Yeterince güçlü olmadan giderseniz gittiğiniz gibi geri dönersiniz arkadaşlar.
Üçüncü kıtada guildler kale inşaa edebiliyorlar ve bu kale inşaa ettikleri yerler kendi toprakları oluyor.
3. kıtaya ev yapmak zorunda kalıyorsunuz,çünkü 3. Kıta bomboş arkadaşlar NPC falan yok.Hem banka içinhem crafting yapmak için ev kuruyorsunuz (crafting istasyonları eve satın alabiliyoruz). Peki evi yapacağız ancak nereye? Üçüncü kıtada herkes herşeye saldırabilir yani evinizi yakabilirler.Bundan dolayı güçlü bir guildin toprağına ev kurmakta fayda var.Bedava mı? Tabii ki hayır.Toprak sahibi guilde haftalık olarak vergi ödüyorsunuz ve bu zorunlu!Vergi ne kadar?Toprak sahibi guild belirliyor.
Mancınıklar,savaş arabaları,balistalar ve binbir türlü savaş aracı mevtur oyunda kale kuşatmak için.Savaşlar çok çekişmeli ve stresli geçiyor!
Bunların dışında bayrak kapma,yer ele geçirme gibi türlü türlü battleground lar oyuna ekleniyor bu ay.Peki bu PvP de öldürdüğümüz adamlardan ne alıyoruz?Honor puanı alıyoruz arkadaşlar ve bu puanlarla çok çok daha güçlü PvP silahları alabiliyoruz veya oyunun en hızlı bineği yada savaş gemisi.
Son olarak belirtmek isterim k oyun hem hardcore hemde casual tayfaya hitap ediyor.Oyunda item upgrade sistemi var! Yani silahlarınıza +1 +2 şeklinde değil ama mavi kaliteden mor kaliteye mor dan turuncuya upgrade etme olayı var.Bu silahınızı çok daha fazla güçlendiriyor.
Çok çok sağlam bir oyuncunun tel başına 6 kişilik bir partyi yok ettiğine bizzat şahit oldum.
Genel olarak oyun her kesime hitap eden ancak azcık daha PvP severlerin seveceği hardcore bir sandbox-MMORG arkadaşlar.