Kürşad
Aileden
- Aktiflik
- K.Tarihi
- 13 Ocak 2011
- Mesajlar
- 468
- Puanı
- 186
Sosyal medyada her geçen gün artan kullanıcı haklarını ihlal etme ve hakaret olaylarının ardından hükümet anayasal düzenleme için düğmeye bastı.
Son dönemlerde sosyal medya kullanan kişilerin sayısında olan artış ve ciddi şekilde baş gösteren siber saldırıların ardından önlem almak için düğmeye basan hükümet, sosyal medyaya yönelik bir anayasa üzerinde çalışmaya başladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa Komisyonu Siber Suçlar Komisyonu'nun hazırlayacağı metnin internet ve sosyal medyanının anayasası olacağını dile getirdi. Yıldırım'ın ifade ettiğine göre komisyona dahil ülkeler arasında ortak bir metin ayarlanacak ve her ülke bu metinde belirtilen kuralları benimseyecek.
Bu sayede her ülke kafasına göre ''bende kural böyle'' demek yerine ortakça oluşturmuş kurallara bağlı kalacak. ''Bizde suç olan ABD’de suç olmayabiliyor veya ABD’de suç olan bizde suç olmayabiliyor. Mücadelenin zorluğu buradan geliyor. Onun için bizim tezimiz, ‘uluslararası, herkesi bağlayan hukuk metni üretelim, herkes o sınırlar içinde hareket etsin'' ifadelerini kullanan Yıldırım, bu konu hakkında çalışmalarını sürdürdüklerini de söylemekte.
Sosyal medya kullanım oranında Türkiye üst sıralarda bulunmakta. Bu sebeple sosyal medyada işlenen suçlar her geçen gün artmakta ve önüne geçilemez bir hale gelmekte. Bu bağlamda ciddi çalışmalar yürüten bakanlık, sosyal medya devlerine şikayetler üzerine çeşitli başvurular yapmakta.
Bu başvurular konusunda en olumlu geri dönüşü yapan ise, Yıldırım'ın dediğine göre, ''İnternet üzerinden işlenen katalog suçlara yönelik bir kanunumuz var. Bu kanun kapsamında geçen yıl itibarıyla özellikle pornografi, fuhuş, çocukların zararlı içerikten korunması adına Twitter’a bildirilen 592 sakıncalı içerikten 413’ü, Facebook’a bildirilen 417 içerikten 113’ü, Youtube’a bildirilen 297 içerikten 115’i çıkarılmadı. Performans olarak en iyisi Facebook.''
Bakanlığın bahsettiğimiz ortak metin konusunda çalışmaları sürmekte. Çalışmalar sonucunda sosyal medyaya özel çıkarılacak anayasa nasıl olacak, bekleyip göreceğiz. Kaynak