IMLEGEND
Aileden
Duvar Örme
[TABLE="class: grid, width: 304"]
[TR]
[TD]Duvar Örme[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Karşılaşma: Hepsi[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Tip: Defans Stratejisi, Taktik[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Duvar Örme(walling) binalar ile darboğazı daraltma(bu sayede savunması kolaylaşır)yada bazı durumlarda tamamen bloklama için kullanılır.Uygulamalar genelde defansiftir ancak erken oyunlarda tuzak kurarak ofansif olarakta kullanılabilir yada uzun oyunlarda uzaktan vuran birimlerinize avantaj kazandırmak için kullanılabilir.
Irklara Göre Kullanımı
Protoss
Protoss oyuncuları duvar örmeyi(wallıng) genelde zerg oyuncularına karşı oynarken kullanırlar. Protoss oyuncuları duvarı örerken genelde 1×1’lik bir kare boşluk bırakırlar. Bu sayede birimlerin dışarı çıkmalarına izin verir, ayrıca dışarıdan birmlerin girmemesi için bu boşluk bir zealota bekleme komudu ( hold position ) verilerek bloklanabilir. Bu sayede zerglinglerin üstünüze girmesi engellenir. Alternatif olarak bazı haritalarda oyuncular ilk pylonlarını naturaline atip sonra gateway atarak orada bir darboğaz oluşturur bu sayede ikinci üstlerini kolaylıkla alıp savunabilirler.
Bir PvZ Duvar örme örneği
Terran
Terran oyuncuları çok yönlülüğü sebebi ile diğerlerine göre daha sık duvar örerler. Terranda Supply Depot kaldırıp indirme ve üretim binalarının uçurulabilme yetenekleri sayesinde duvarda boşluk bırakmayada gerek kalmaz.Terran oyuncuları genellik rampalarını 2 Supply depot 1 kışla ( barrack ) ile yada 1 kışla 1 fabrika (Factory ) ve bir bina eklentisi (tech lab ,reactor ) ile kapatırlar.
Zerg
Zerg oyuncuları ender duvar örürler. Eğer bloklamaya ihtiyaç duyarlarsa Queen yada roachlar ile yaparlar. Bazı durumlarda özellikle terrana karşı ikinci üstünün yanında darboğazın dibinde bir bina oluşturarak. Darboğazı daraltıp hellionların rahatlıkla geçmesini engellerler.
Yerleştirme
Diğer binalar ile
Starcraft 2 de binalar yatay yada dikey durumdaki bitişiğindeki bina ile rahatlıkla bloklayacaktır.Eğer iki bina birbirine köşelerinden bitişecek şekilde yerleştirilirse sadece köşeleri birbirine değdiğinden küçük boyutlu birimler bunların arasından geçebilir.Bu birimleri Yarı duvardan geçebilen birimlerde görebilirsiniz. (burada bina köşeri dikey yada yatay yerleştirme, yapının görüntüsündeki değil yapıyı oluştururkenki gördüğümüz karedir
Bu porzisyona yarı duvar denir.Küçük birimler geçebilir.
Bu pozisyona sıkı duvar denir.Bu durumda hiç bir birim geçemez.
İstisna:5×5 Binalar
Hatchery/Nexus/CC (5×5 binalar) istisnalardır. Eğer command center ( terran işçi üretim üstü ) duvarın bir parçası ise oda barracks gibi iki kare yardımı ile duvarı bloke edebilir boyutu sebebi ile tek kare ile bloke ederseniz bu bir yarı duvar olacaktır ve burdan küçük birimler rahatlıkla geçebilir.
İmmortal geçerken
Zealotlar spineları geçerken
İstisna:Crawler
Spore ve spine crawlerlar eğer bitişik şekilde inşa edilirse küçük ve orta birimler(zealot,marauder,immortal…)aralarından geçebilir.
Arazi ile
İnşa edilemez alanlar yerleştirme tablasında ( placement grid ) sari ile gösterilirler. (bu özellikle ayarlardan açılabilir. Bu bölgelerden birinin yanına bina yerleştirilirse sanki orada bir bina varmiş gibi görev alır.
Birimler ile
Eğer iki bina aralarında boşluk olacak şekilde yerleştirilirse.Aradaki boşluk bekleme komutundaki(hold position) bir birim ile bloklanabilir.Bu taktik genelde protoss oyuncularında görülür.İlk cıkan zealotu bina arasında hold position pozisyonunda koyarak zerglinglerin içeri girmesini engellerler.
Dezavantajları
Sizin birimleriniz duvarın arkasından atak yapamazken, düşman birimleri eşit veya daha fazla menzile sahipse rahatlıla duvara atak yapabilir. Bu yüzden Protoss oyuncuları normalde Terran’a karşı duvar örmezler. Çünkü Marine birimlerinin menziline erkenden girebilirler. Aynı şekilde Protoss oyuncuları duvar dışındaki Marine birimlerini savunmak için Void Ray’in menzilinden yararlanarak avantaj sağlayabilirler.
Duvar, Supply Depot yada Pylons gibi zayıf yapılardan oluştuğu için güvenlik açısından yanlış bir izlenim oluşturur. Zerg oyuncuları bu duvarı Baneling atağı ile kolayca yıkıp rakip defansı Zergling akınlarına karşı savunmasız bırakırlar. Bu sebeble Terran oyuncuları yıkılması daha zor olduğu için duvarı Barrack ve Factory yapılarından oluşturmaya eğilimlidir. Ayrıca kapı vazifesini bu binaları kaldırıp indirme yoluyla görebilirler. Protoss oyuncuları bu avantaja sahip değildir ve geçişi sağlamak için binayı yıkmaları (veya inşa bitmeden iptal etmeleri) gerekir.
Eğer Supply Depot yada Pylon binalarından oluşan kapınız aşılırsa oyununuz supply bloğuna girebilir ve defans yapabilmek için gerekli olan birimleri çıkarmanızı engelleyebilir.
Ofansif Duvar Örme
3Pylons + Cannon oyun başı
2Bunkers oyun başı
Avantajı
Genelde zerg oyuncularına uygulanır.Rampanın ağzı küçük olan haritalarda kullanılır.Düşmanı kontrol altında tutar, üzerinde baskı oluşturur. Bu sayede taktiğinizi rahatca uygulayabilir yada yeni bir üst alabilirsiniz.
Savaş Alanında Duvar Örme
Engineering bay yada bunker, turret, supply depot yerleştirilerek uzaktan vuran birimlere melee(yakından vuran birimler zergling,zealot..)karşı avantaj kazandırır.Bu tür duvar genellikle ve sadece terran ırkı kullanıcıları yapabilir.
Yarıduvardan Geçebilen Birimler
[TABLE="class: grid, width: 863"]
[TR]
[TD]Protoss Birimleri[/TD]
[TD]Terran Birimleri[/TD]
[TD]Zerg Birimleri[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Geçebilir[/TD]
[TD]Geçebilir[/TD]
[TD]Geçebilir[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
- Probes
- Zealots
- Sentries
- Dark Templars
- High Templars
[TD]
- SCVs
- Marines
- Marauders
- Vikings
- Reapers
- Ghosts
[TD]
- Drones
- Zerglings
- Banelings
- Hydralisks
[/TR]
[TR]
[TD]Geçemez[/TD]
[TD]Geçemez[/TD]
[TD]Geçemez[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
- Archons
- Stalkers
- Immortals
- Colossi
[TD]
- Hellions
- Siege Tanks
- Thors
[TD]
- Queens
- Roaches
- Ultralisks
[/TR]
[/TABLE]