• Forum vBulletin altyapısından Xenforo altyapısına geçirildi, bu sebeple eski şifreleriniz ile foruma giriş yapamayacaksınız, parolamı unuttum adımından mailiniz ile şifre sıfırlayarak giriş yapabilirsiniz.

    Üyeliklerinde geçerli bir mail adresi olmadığı için sıfırlama yapamayacak kullanıcılar forum kullanıcı adlarını ve yeni şifrelerini yazarak info@maxigame.org adresine şifre sıfırlamak istediklerine dair bir mail göndersinler şifrelerini sıfırlayıp mail adreslerini güncelleyeceğiz. Şifreniz sıfırlandıktan sonra foruma giriş yapıp tekrar istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

StarCraft 2 Gelişim Rehberi - StarCraft II

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan IMLEGEND
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

IMLEGEND

Aileden
Aktiflik
K.Tarihi
23 Nis 2009
Mesajlar
9,353
Puanı
152
Konum
Damn Of Hell

Kendinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz ?


Giriş

Starcraft 2 çok zevkli ve eğlenceli bir oyun olmasına karşın ilk kez oynuyorsanız başlarda çok karmaşık ve zor görünecektir.Zamanla bazı şeyleri kendi başınıza öğrenseniz bile dış kaynaklara ihtiyaç duyacaksanızdır bu yazının amacıda yeni başlayan arkadaşlara Koprulu Sector’un derinliklerine düşmeden yardım edebilmektir.

Temel olarak oyun 3 kısım üzerine kuruludur ;

  • Mekanikler : Oyun kontrolünüz , birimleri kontrol etme yeteneğiniz ( micro ) , Genel oyunu kontrol etme yeteneğiniz ( macro ) mekaniğe örnektir.
  • Kavrama : Kısaca oyun esnasında az çok neler olabileceğini kestirip hazırlanma olarak bahsedebiliriz.
  • Bilgi : Diğer 2 özellik gibi önemlidir ancak diğerlerinden biraz daha öne çıkar çünkü mekaniklerde kavrama yeteneğinizde sahip olduğunuz bilgiyle doğru orantılıdır.(Erken gaz alana protoss neler yapabilir ? Roach’lara hangi ünite ile karşılık vermeliyim ? gibi.. )
Şimdi bu kısımları biraz dallandırıp budaklandıralım ;

Mekanikler

Mekanik starcraft’ın öğrenilmesi gerken en temel özelliklerindendir.Klavye ve mouse kullanma hızınız , topladığınız kaynakları verimli şekilde harcama , tıklamak yerine kısayol tuşlarını kullanma gibi..

Genel Yönetme Yeteneğiniz (Macro)


Macro mekaniği öğrenmeniz ve ustalaşmanız gereken ilk mekanik türüdür.Bol bol pratik yaparak iyice araştırarak genel macro yeteneğinizi erkenden geliştirmeniz sizin yararınıza olacaktır.Aşağıda yeni başlayan oyuncuların genel hatalarından yola çıkılarak hazırlanmış bir öneri listesi var , bunları öğrenirken ilerde kendinizle ilgili farkettiğiniz sorunlarınızıda listeleyerek neler yapmanız gerektiğini araştırıp öğrenebilirsiniz.

  1. Kaynaklarınızı daima düşük tutun : Harcayamadığınız kaynak çöpten başka birşey değildir.Mutlaka uygun bir şekilde harcamanın bir yolunu bulun. ( Terran’sanız oluşturduğunuz ordu kompozisyonuna göre baraka – fabrika , protoss iseniz fazladan gatewayler , zerg iseniz macro hatchery’ler spine ve spore crawler’lar atmanız işinize yaracaktır.)
  2. Üretim kapasitenizi kontrol etmeyi unutmayın : Kaynağınız ve yeterli sayıda üretim binanız var ancak birden asker üretemediğinizi farkediyorsunuz çünkü supply block ( üretim kapasitesi sınırı ) olmuşsunuz.Başlarda bu duruma sık sık düşsenizde ilerde sağ üstten sık sık kontrol ederek sınıra yaklaştığınızda üretim kapasitenizi artıracak şeyleri üretin.(Protossta pylon , Terran’da supply depo , Zerg’de overlord )
  3. İşci Üretiminin Durmaması : Oyundaki en önemli faktörlerden biri ekonominizdir.Güçlü bir ekonominin özü işçi ve üs sayınızda yatar.Yeni başlayan oyuncuların sık sık düştüğü hatalardan biride oyunun belirli bir aşamasından sonra işçi üretimini durdurmasıdır.Bu yapılabilecek en yanlış şeylerden biridir işci sayısı ne kadar fazlaysa gelirinizde o kadar fazladır,ama bu da tek üs den 70-80 basmak değildir.Yeni üslerinizi zamanında almaya özen gösterip işcilerinizide bu üslere düzgün dağıtırsanız ekonominizi daha işlek hale getirebilirsiniz.(80 işciniz ve 4 üssünüz var.İşcilerinizi 20’şer 20’şer bu üsler arasında dağıtırsanız daha iyi randıman alırsınız)
  4. Asker üretip güçlü bir ordu oluşturmak : Bunun için hali hazırda üretim binalarınızın olması gerekir.(Protoss’ta ordu kompozisyonuna göre : gateway,stargate , robotics facility | Terranda aynı şekilde baraka,fabrika,starport , zerg’de larva ve üretilecek birim için gerekli teknoloji binası ) 1 Barakadan 4 birim üretmek oldukça zaman alıcıdır ancak 4 barakadan 1’er birim üretmek zamandan tasarruf sağlar bu da oyun içinde oldukça önemlidir.
Yukarıda bahsedilenler basit gibi görünsede oyunun bir aşamasından sonra özellikle 3-4 üs alınan uzamış oyunlarda çok çabuk unutabilir ve bu küçük ve önemsiz gibi duran ayrıntılar size oyun kaybettirebilir.

Ünite Kontrolü (Micro)

Micro yetenekleriniz sizin için çok önemlidir , iyi bir micro yeteneğiyle dezavantajı bir çarpışmayı bile kendi lehinize çevirebilir, kötü bir mikro ile avantajlı girdiğiniz savaşı kaybedebilirsiniz…

Basit bir kaç mikro numarası ;

  1. Attack-Move – (A’ya basarak haritada herhangi bir yere tıkladığınız birimleriniz tıkladığınız noktaya gidene kadar yoluna çıkan her türlü düşman birimini/binasını yok edecektir. ) (M+Sağ tık yöntemiyse sadece birimlerinizi belirlenen noktaya gönderir,yol üzerinde düşman görseler,saldırı alsalar bile durmazlar.
  2. Çoklu Kontrol Grupları ordunuzu savaş esnasında daha efektif kullanmanızı sağlar..(örn;infestor , ht , sentry ghost gibi yetenekleriyle savaşın gidişatını değiştirebilecek üniteler ayrı kontrol gruplarında )
  3. Devamlı Emirler – Bir birime shift tuşuna basılı tutarak devamlı emirler verebilirsiniz.
Örneğin ;

Tanklarınızla üzerinize gelen banelinglerden seçebildiğiniz kadarını seçip yok edebilirsiniz.Önemli nokta sıraya dikkat etmelisiniz ilk saldırı emrini en geridekine verirseniz,seçili hedef yok edilene kadar diğerine geçmeyeceklerdir.
Ya da ; Bir probe’a Pylon inşası emrini verip ardından tekrar mineral toplamaya gönderebilirsiniz veya oyun başında geniş haritalarda rakibin üssünü ararken muhtemel spawn ( başlangıç ) noktalarını minimapten işaretleyip gönderebilirsiniz Probe ya da SCV sizin belirlediğiniz üsleri sırayla dolaşırken sizde diğer işlere yoğunlaşabilirsiniz.

Build Order

Build Order ( üretim düzeni ) oyun başında ne yapacağınıza karar verip oyun ortalarına ve sonlarına kadar kullanacağınız stratejidir.Duruma göre build orderlar oyunun ileri aşamalarında değişebilir ancak oyun başında değiştirmek risklidir ve sizi ekonomik olarak geri düşürür.Yeni denediğiniz bir build orderı ilk seferinde mükemmel bir biçimde uygulamanız çok zordur makalenin en başlarında belirtildiği üzere bol bol pratik bu oyunu öğrenmedeki en önemli etmenlerden biridir.Bir kaç Build Order Örneği ;

Protoss : 4 Gate Rush , 3 gate 1 Robo Expand , 1 Gate Fast Expand , Forge Fast Expand

Terran : 3 Rax Agressive , 2 Rax Fast Expand , Macro CC Build

Zerg : 6 Pool,15 Hatchery,No Gas Fast Expand ( Ice Fisher ) gibi…

Build Orderlar hakkında bir kaç kritik öneri ;

  • Öncelikle build order’ın kullanım amacını tam olarak bilmelisiniz ve sistemin karakterine göre oynamalısınız.Misal ;Warp Gate atıp agresif oynamak yerine birliklerinizi üssünüzde bekletip yeni üs almaya çalışırsanız hem ekonomi hemde oyun bir şekilde uzarsa o aşamalarda teknoloji bakımından geri kalırsanız.
  • Build Order’ı ladder maçlarında eliniz alışana kadar yapın yenilsenizde yensenizde bırakmayın.Bir süre sonra çoğu şeyi düşünmeden kendiliğinden yaptığınızı görüceksiniz.
  • Build Orderlarınızı her zaman rahat rahat uygulayamazsınız.Agresif oynamayı seven bir rakibe denk gelirseniz mümkün mertebe build order’ınızı aksatmayın.
Hız

Oyunda hızlı olmak her şeydir , daha hızlı teknoloji , daha hızlı yayılma , daha hızlı ordu toplama vs.. Ancak bunları kontrollü şekilde yapmanız yararınıza olacaktır.

  • Her zaman bir sonraki adımınızı düşünün , eğer ne yapacağınızı önceden bilmezseniz yeterince hızlı olamazsınız.
  • Yeterli hız ancak bol bol pratikle mümkündür.Düzenli pratik yapmazsanız elleriniz soğur ve başladığınız noktaya doğru gerilemeye başlarsınız.
  • Kendinizi zorlayarak bunları rutin haline getirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Kavrayış

Zamanlamalar – Zamanlama Saldırıları

Build’ınıza göre zamanlama saldırı kritik önem taşır.Çünkü düzgün yapılmış bir zamanlama atağı rakibinizin ekonomisine ordusuna zarar verir ve kısa sürelide olsa build order’ının şaşmasına sebeb olur.Yani kısaca rakibinizin ivmesini kesmiş olursunuz.
Ancak bu saldırılar fazla abartılmamalı makul bir hasar verdikten sonra güvenli bir şekilde geri çekilinmelidir,aksi takdirde çok yatırım yapılmış bi zamanla saldırısı beklenenin çok altında etki yaratır veya işe yaramazsa ekonomi ve ordu açısından çok çok geri düşerseniz.Ayrıca saldırı esnasında macronuzu kaçırmamaya özen göstermeniz sizin yararınıza olacaktır.

Replay Analiz Etme


Replayleri analiz etmek sadece onları izlemekten çok çok farklıdır.Özellikle kaybettiğiniz oyunların replaylerini açıp dikkatlice incelediğiniz çoğu hatanızın ve eksiğinizin farkına varıcaksınızdır ve bunları düzeltmek için doğru adımı atmaya hazır olacaksınız.

Örneğin ;

Scout eksikliği yüzünden cheeselere ve rushlara verdiğiniz oyunlar , kötü micro yüzünden kaybettiğiniz oyunlar , macronuzun kaçması yüzünden Ar-Ge’lerde geri kalıp rakibe nazaran güçsüz bir orduyla savaşa girip kaybettiğiniz oyunlar.Bunları izledikçe hatalarınızı tek tek anlayıp bir dahaki sefere daha hazırlıklı olacaksınız.

Replay analiz ederken kendinize sormanız gereken birkaç soru ;

  • Mekanik kısmından – Build Order’ı tam anlamıyla uygulayabilmiş miyim ?
  • Kavrayış – Rakibimin yapmakta olduğu build ordera karşı nasıl counterlayabilirim ? ( karşılık verebilirim / savunabilirim )
  • Bilgi – Rakibimin yapmakta olduğu hazırlıksız yakalandığında oyunu bitirebilecek tehlikeli birimleri zamanında farkedip , gözlemleyebildim mi ? ( Örn ; Cloak Banshee, Dark Templar )
Profesyonel Replayler –VODlar

Profesyonel oyuncuların replaylerini, streamlerini (canlı yayınlarını ) izlemek oyunu öğrenmenize büyük ölçüde yardımcı olur.Güçlü oyuncuların replaylerini izlerken dikkat etmeniz gereken nokta rakibi hakkında bilgi toplaması topladığı bilgiler konusunda neler yaptığıdır.Bilgi toplama işlemi düşük liglerde oyuncuya pek bir şey ifade etmesede yüksek seviyeli oyunlarda hayati önem taşır.


Bilgi

Bilgi diğer faktörlere göre başlarda daha fazla önem arz eder.Bilginiz ne kadar çoksa kavrayışınız , mekaniğiniz , hızınız o derece hızlı gelişecektir.

Erken Gözcülük (Early Scouting)


Early Scouting oyun başında çok büyük önem arzeder yaptığı yatırımlara rakibinizin başta nasıl bir oyun stili izleyeceğiniz ne tarz bir oyun kompozisyonuna sahip olacağını öğrenip kolayca ona karşı hazırlanabilirsiniz.

Örnek ;
Terran’ın üssüne işcinizle oyun başında girdiniz , erken bir rafineri ve baraka gördünüz.Bundan sonra gelecek 2 adım olur Reaper ya da Marauder bunlara göre hazırlığınızı yaparsınız.
Protoss’un üssüne girdiniz ve herhangi bir pylon bulamadınız.Bunun 2 açıklaması olabilir ;

1.Proxy 2 gate Zealot saldırısı ya da Photon Cannon rush

Spawning pool 12-14 nufüs aralığında atılmışsa karşıdaki oyuncu speedling açarak yayılmacı oynayacaktır.

Akıl Oyunları

Oyunun belirli aşamalarında rakibi şaşırtacağınız ufak akıl oyunları ilerleyen aşamalardaki gidişatı tamamen farklı bir şekilde değiştirir.

Örnek ;
Protoss’sunuz karşınıza Zerg bir rakibiniz var..Rakip scout’a geldiğinde 4 gate yönelik yatırımları yaparsanız rakip işçi basmayı kesip orduya yönelecektir.Rakibin gözcüsünü ortadan kaldırdığınızda ya da gözcü gittiğinde attığınız gatewayleri iptal edip üssünüzü alırsınız. Ve oyuna ekonomik olarak önde başlarsınız.
 
Geri
Üst