IMLEGEND
Aileden
Üretim Düzenini anlamak
Tanım
Üretim Düzeni (Build Order) , belirli bir strajeiye ulaşmanızı sağlayan, oyun başında atılan adımlardır. İyi tanımlanmış Üretim Düzeni’ni sık bir şekilde kullanmak, size standart oyun için onaylanmış sağlam bir açılış yapma şansı verir. Ayrıca bu süre içinde hangi binayı inşa edeceğinizle uğraşmak yerine, rakibinizin taktikleri üzerinde yoğunlaşma fırsatı sunar.
Tüm Üretim Düzenleri, gelişmeler ve kaynaklar ışığında yaptıgınız hareketlere göre şekillenir.
6 Pool
Hadi en basit üretim düzeni olan 6 pool’la başlayalım… Bu düzen Zerg ırkı tarafından uygulanmakla beraber; rakibi yoketmeye yönelik erken askeri güç elde etmek için ekonomizi çökertmekte ve bu sebeple rest (all-in) olarak kabul görmektedir. Bu düzenin karakteristiği, erken Spawning Pool ve Zergling ünitelerini elde etmek için işçi üretimini kısmaktır.
Nüfusa Hakimiyet (Sol Taraf)
6 pool şuna benzer şekilde başlar:
6 – Spawning Pool
7 – 6 Zergling
Soldaki rakamlar kullanımda olan nüfus kaynaklarını temsil eder. Örneğin, oyunun başlangıcında Zerg için toplam 10 nüfusun 6 sı kullanımdadır. Üretim düzeninde o anki maksimum nüfus kaynağı belirtilmeyebilir. Çünkü üretim düzeninde asıl önemli nokta varolan nufüs kaynakları dahilinde yaptığınız hareketlerdir. Yine de üretim düzeni bu şekilde de verilebilir.
6/10 – Spawning Pool
7/10 – 6 Zergling
Ve biraz yukarıda belirtilen düzenin tamamen aynısıdır. Maksimum nüfus yalnizca gerekli olduğu zamanlarda, örneğin Zerg ırkı tarafından uygulanan “extractor trick” durumunda belirtilmektedir.
Komutlara Hakimiyet (Sağ Taraf)
Şimdi üretim düzenin sağ tarafıyla ilgili konuşalım. Üretim düzeninin ilk satırı, “6 – Spawning Pool” şu anlama gelmektedir.
“6 nüfusu tamamladığında, Spawning Pool inşa et”
Örneğin oyunun başında, 6 işçinizi (Drone) 200 mineral toplayana kadar çalıştırdınız. Ve sonrası bir işçinize Spawning Pool inşa emri verdiniz. Bu durum nüfusunuzu 5/10 a düşürecektir. Şimdi bir sonraki satıra bakalım:
“7 nüfusu tamamladığında, 6 Zerling üret”
Yalnızca 5 işçimiz olduğu halde, neden şimdi bize 7 nüfustan bahsediyor? Üretim düzeni bize bu iki adım arasında detaylı bir yönlendirme yapmadı. Bunun sebebi Üretim Düzeni’nin aksi belirtilmedikçe sizin 7 nüfusa kadar işçi üreteceinizi varsayıyor olmasıdır. Eğer bu düzen aşağıdaki şekilde yazılsaydı:
6 – Spawning Pool
5 – Drone
6 – Drone
7 – 6 Zergling
Yine tamamen aynı anlama gelecekti. Özellikle nüfusun 40’a kadar artabileceği durumlarda; oyuncunun işçi üretimine devam edeceğini varsayılarak Üretim Düzenleri’nin dikine uzamasını engellenir. Bu durum Üretim düzenleri yazılırken çok fazla satır kullanılmasını ve düzenin stratejik öneminin zedelenmesini engeller.
Gelişmelere Hakimiyet (Sol Taraf)
Üretim düzenlerinde “@” simgesi, belirli gelişmeler karşısında verilecek komutu tanımlar. Genellikle bina inşaası tamamlandığında veya belirli miktar gaz / minerale ulaşıldığında kullanılır. Gelin 6 Pool Düzenini birkaç adım genişletelim:
6 – Spawning Pool
7 – 6 Zergling
@ 75 mineral – Extractor (Zerg Irkının Gaz Kaynağı)
9 – 2 Zerling
10- Extractor İptali
Yukarıdaki düzen şunu belirtmektedir: 6 Zerglingi ürettikten sonra, Kasa 75 minerala ulaştığınızda Extractor inşası yapın, bu durum nüfusunuzu 9/10 a çekecektir. 2 Zerling daha üretip Extractor İnşaasını iptal edin. İptal işlemi işçinize tekrar sahip olmanızı sağlayacaktır. (11/10)
“@75 mineral – Extractor” ile “10 – Extractor” arasındaki farka dikkat edin. Extractor inşaasında kadar 75 mineral saklamalısınız, bu sayede 2 adet Zergling yapıp Extractor inşaasını iptal edebilirsiniz. İkinci bir deyişle, yeterli mineraliniz olduğu an (25 mineral) Extractor inşa ettiniz, sonra 50 mineral daha biriktirip 2 Zergling yaptınız. Genel olarak “@75 mineral” versiyonunun tercih edilme sebebi 2 adet fazladan Zerglinge sahip olurken, Extractor iptaliyle işçinizi de geri kazanmanızdır. Öyleyse, gelişmeleri üretim düzeninde belirtmek oyuncunun gelişimini oldukça olumlu etkilemektedir.
Diğer bir not:
@ 100% Queen – Roach Warren
Bu noktada nüfustan ziyade zamanlamanın belirtilme sebebi, çoğu zaman üretimin belirgin ünite veya binalara bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.
6 Pool İş Başında
6 Pool’un temellerini -komutlar, nüfus, gelişmeler- irdelediğimize göre artık gerçek oyunda nasıl göründüğüne bir bakalım. İlk 1:45 i izleyin – ve bu sırada gözleriniz nüfus bağlı olarak verilen komutlarda olsun.
VOD
Aşağıda 1:45 itibariyle verilen komutlara bağlı gelişmeler sunulmaktadır:
- 6 – Spawning Pool
- 7 – 6 Zergling
- @6 Zerling – Saldırı
- [FONT=verdana [MENTION=112812]100[/MENTION] mineral – Extractor[/FONT]
- 9 – Zergling
- 10 – Extractor İptal
- 11 – Overlord
Üretim düzeniniz gas gerektiriyorsa , inşasına başlaşdığınız gaz binasının tamamlanmasına yakın 3 işçinizi binaya yönlendirirseniz biter bitmez çalışmaya başlarlar.(Çok da erken yollamayın boşu boşuna dururlar bu da mineral toplama anlamında sizi geri düşürür.)
Macro ( genel yönetim yeteneğiniz ) yetenekleriniz üretim düzeninizi çok fazla etkiler.Yeteneklerinizi zamanında ve düzgünce kullanmak üretim düzeninizin en yüksek oranda işe yaramasına neden olur.(Örn ; Chrono Boos,Larva enejkteleri , Mule’lar)
İşçinizi ne zaman scout ( bilgi toplama ) ‘a göndereceğinize iyi karar verin.
Binalarınızı düzenli bir şekilde kurmanız sizin yararınıza olacaktır;
(Girişi daraltayım veya kapayayım derken kendi ünitelerinizin üssünüzde gereksiz dolandırabilir hatta sıkıştırabilirsiniz.
Üssünüzün yapılandırılma şekli genel olarak ünitelerinizin kolayca dolaşmasına imkan vermeli ki üssünüze gelen Reaper , Banshee , Warp Prism – Medivac droplarına zamanında ve kolayca karşılak verebilesiniz.
Üssünüzün karanlıkta kalan bölümlerine binalar inşa ederek üssünüze gelen saldırıları başından görebilirsiniz.(Drop-Reaper-Banshee vss )
Üretim düzeniniz yayılmayı gerektiriyorsa , kendinize en yakın ve en iyi koruyabileceğiniz mineral/gaz alanlarına Nexus,Command Center veya Hatchery’lerinizi kurmanız yararınıza olacaktır.(Bazı durumlarda-ağır baskı , ani taktik değişimi- ninja expand diye tabir edilen rakibin ve kendi üssünüzden uzak bölgelere kurulma durumunda kalabilirsiniz.)
Saldıracağınız ve savunacağınız zamanı çok iyi belirlemelisiniz.Eğer rakip şans eseri örn; reaper saldırısı sırasında gizlice yaptığınız taktiği gördüyse ( Colossus – High Templar ) buna karşı önlem almasına fırsat bulmadan saldırmalısınız.
Oyun içinde Taktik Değiştirmek
Bazı zamanlarda oyun stratejinizi oyun sonuna kadar aynı bırakmak yerine oyunun gidişatına göre değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.
Örn ; Protoss’sunuz ve rakibiniz Terran sizde Colossus – chargelot –stalker kombinasyonuyla gitmek istiyorsunuz ve colossus üretmek için gerekli olan teknolojiyi sağlayan binayı inşaya başladığınızda rakibiniz şanslı bir şekilde Scanla binayı görüyor.Burda yapacağınız 2 şey var ;
Colossus üretmeye devam edersiniz ancak colossuslarınızı Vikinglerden korumak için stalker sayınızı artırmanız gerekecektir.
Ya da Gizli bir yere inşa edeceğiniz Templar Archives binasıyla hızlı bir şekilde High Templar ( Storm araştırmasıyla tabii ki ) / Archon üretimine başlayabilirsiniz.Rakibiniz bunu anında farketmediği sürece yapacağınız ordu kompozisyonuna göre hazırlıksız olacak ve dolayısıyla kolayca girdiğiniz bir savaşı kazanacaksınız.
Başka bir Örnek ;
6 pool rush yaptınız ve hatrı sayılır bir hasar verdiniz.Saldırıları sonuna kadar devam ettirmek yerine zaten rakibim pasif şuanda diyerek kendinizi macroya verdiniz.Burda dikkat etmeniz gereken bir kaç şey var ;
Rakibiniz hasar alsada sizde çok erken ordu basarak ekonominizden ödün verdiniz.Macro kasıcam derken rakibinizide tamamı ile serbest bırakırsanız oyunun başında verdiğiniz hasar tamamen boşa olur.Timin Push ( Zamanlama Saldırıları ) yaparak rakibinizin belini doğrultmasına izin vermeden oyunun kontrolünü elinizde bulundurmalısınız.
Bir diğeride macro kasarken ordu ve savunma yapmayı unutmayın.Erken saldırınızın rakibinizde yarrattığı hasara bağlı olarak rakibiniz saldırıdan hemen sonra elinde ne var ne yok saldırıya gelirse ( all-in ) yaptığınız herşey boşa gider ve oyunu kaybedersiniz.