IMLEGEND
Aileden
GEREKLİ DOSYALAR
Merhabalar, bu konu , rekabetçi Team Fortress 2 oynayışınız boyunca her alanda eliniz-ayağınız olacak olan bazı gerekli dosyaları ve kullanım biçimlerini aktarmaya çalışacağım. Listemizde yer alan dökümanlar:
- Pov-Record(P-REC)
- IRC
- Mumble/Ventrilo
- Haritalar
Bu program, Team Fortress 2”²de maç configi yüklü herhangi bir sunucuya girdiğinizde, her iki takım da durumunu Ready yaptığında maçın başlamasına yaklaşık 2 saniye kala otomatikman demo kaydetmeye başlar. Hem sizi her maç başında konsola “record” komutunu girmek zorunda bırakmaz, hem de demolarınıı tarih, saat ve takımların ismine göre kaydettiği için arşivinizdeki bir demoyu rahatlıkla bulmanızı sağlar. (Programın otomatik screenshot gibi fonsiyonları da vardır.)
P-REC Kurulumu
- http://orangad.com.ua/?page_id=4 adresine girip P-REC’in son versiyonunu indiriyoruz.
- Oynumuzun dizini olan, Steamsteamapps(steamid’niz)team fortress 2tf klasörüne gidiyoruz. Eğer yoksa orada addons adında boş bir klasör oluşturuyoruz.
- P-REC dosyalarını klasörün içerisine atıyoruz.
- Kullandığımız bir autoexec config dosyası yoksa bir tane oluşturmamız gerek.(autoexec dosyalarında yazılan konsol komutları oynu her çalıştırdığınızda aktive olur.)Steamsteamapps(steamid’niz)team fortress 2tfcfg klasörüne giriyoruz. Eğer yoksa, .cfguzantılı bir autoexec dosyası oluşturuyoruz ve Not Defteri ile açıp içine bind x “prec_mark”komutunu yazıyoruz, kaydedip kapatıyoruz. Eğer autoexec’iniz varsa, yine Not Defteri ile açıp altında yeni bir satıra geçip komutu yazmanız yeterli olacaktır. Tabi komutta x yerine istediğiniz bir tuşu atayabilirsiniz.
- Artık P-REC aktifken, belirlediğiniz o tuşa bastığınızda program oluşturduğu Killstreaksdosyasına bir girdi ekler ve bunun içerisinde tuşa basılan demo adı ve frame(an, kare) sayısı yazılıdır. Kısacası yaptığınız güzel bir hareketi(airshot vb.) bu yolla işaretleyip daha sonra kolayca ulaşabilirsiniz.
- Killstreak dosyanızın, P-REC tarafından çekilen ekran görüntülerinizin ve kaydedilen demolarınızın -varsayılan ayar olarak- Steamsteamapps(steamid’niz)team fortress 2tfdizininde yer aldığını unutmayınız.
Sitenin “Kavramlar” sayfasında gerekli şekilde tanımlamış olduğum demolar, rekabetçi Team Fortress 2”²de büyük önem taşır. Demoları oynatmak da aslında P-REC’le alakalı olmaktan çok, daha genel bir konudur.
- İster elle kaydettiğimiz, ister P-REC ile kaydedilen demolarımız çoğunlukla yukarda da sürekli belirttiğim tf klasörlerimizde saklanır.
- Oynatmak için oyna girip konsolu açarız ve playdemo komutunun arkasına bir boşluk bırakıpaçmak istediğimiz demonun adını yazıp komutu gireriz.
- Demo oynarken Shift+F2 tuşları ile demo oynatma menüsünü açarız ve oradaki butonlar yardımıyla demoyu durdurup&oynatabilir veya ileri&geri sarabiliriz. Demoda gitmek istediğimiz bir frame var ise, yanındaki boşluğa frame sayısını yazıp Go to butonuna tıklarız. (Bu menü bazılarında açılmazsa konsoldan yazdığı komutlarla da demoyu yönetebilir.)
IRC
IRC, çoğumuzun bildiği bir program ve rekabetçi oyunda birçok alanda en büyük yardımcımız olacak. Biz de, Gamers.IRC programını kullanacağız. Bu program, IRC’in birçok başka eklentiyle birlikte, otomatikman Quakenet sunucusuna bağlanmasını sağlar ki bu sunucu oyuncuların en çok kullandığı IRC sunucusudur. Gamers.IRC’i bilgisayarımıza indirmek için: Link.
Şimdi birkaç kanaldan ve işlevlerinden bahsedeceğim.
ETF2L
Adından da belli olduğu üzere ETF2L adminlerine ulaşabileceğiniz kanaldır. Tek yapmanız gereken IRC’e bağlantı sağlandıktan sonra /j etf2l yazıp kanala girmek(tf.wars’a girmek için de /j tf.wars yazıyoruz) ve !admin yazıp bir adminin size özel mesaj yoluyla yanıt vermesini beklemek.
TF.WARS
Klan maçı yapmak üzere rakip takım arayan insanların birbirini bulduğu kanaldır. Şimdi kanalda görebileceğiniz tipik bir mesajı yorumlayalım ve dolayısıyla maçların nasıl ayarlandığını öğrenmiş olalım:
6v6 / mid- / on / now
Yorumu:
- 2v2, 3v3, 6v6 veya 9v9 gibi ifadelerle maç formatınızı belirteceksiniz. Ancak 6v6 dışında pek bir rakip bulabileceğinizi zannetmiyorum.
- Takımınızın seviyesini belirteceksiniz ve siz de ona göre rakip seçeceksiniz. low- ve lowgenelde Div6 ekipleri için, low+ ve mid- Div5 , mid- mid Div4, mid mid+ Div3, mid+ Div2,mid+ high- Div1, high- high da Premier ekipleri için kullanılır diyebilir miyiz? ”Kesinlikle böyledir“ diyemeyiz çünkü bu ifadeler somut bir değere sahip olmamakla birlikte, birçok istisna durum da söz konusu olabilir ama aşağı yukarı böyle olduğunu bilin.
- on veya off değerleri ile serverınızın olup olmadığını belirteceksiniz.
- now veya bir zaman/tarih adı girerek maçı yapmak istediğiniz zamanı belirteceksiniz. Genelde ayak üstü maçlar ayarlanan bir kanal olduğu için çoğu zaman “now” yazılır.
MUMBLE/VENTRILO
Çoğumuzun bildiği ve başka birçok oyunda kullandığı mikrofon programları olan Mumble ve Ventrilo, rekabetçi Team Fortress 2”²de de karşımıza çıkıyor. İletişimsiz competitive oyun olmaz, bu nedenle bir mikrofon ve tabi ki mikrofon programı şarttır.(Google’da aratıp rahatlıkla indirebilirsiniz.) Bir takımınız varsa mikrofon programını kullanmak için tabi bir sunucu da almanız gerekiyor. En son bildiğim kadarıyla XKafe birçok Türk takımına Mumble sunucusunda tam yetkili olduğunuz bir oda veriyor, onlarla iletişime geçmenizi tavsiye ederim.
HARİTALAR
Tabi rekabetçi Team Fortress 2 dünyasında public oyundan farklı olarak oynanan gayri resmi haritalar da var. Haritaları yükleyeceğiniz konum yine tf/maps klasörü olacak. Hepsiyle işiniz olacak mı bilemem ama en azından ilk 3 tanesi kesinlikle karşınıza çıkacaktır:
- cp_obscure*
- ctf_turbine_pro*
- cp_bazillion*
- cp_follower
- cp_snakewater
- cp_warmfront