IMLEGEND
Aileden
Tera Online oyununda bulunan yandaki resimde de gördüğümüz gibi arayüzümüzü inceleyeceğiz.
Oyunumuzda arayüzü biçimlendirirken UI sistemi kullanılmış. Genel olarak bu sistemle ekranda bulunan herşeyi istediğimiz oranda küçültüp bütüyebiliyoruz. Ben 17inc monitör kullanan biri olarak oyunu ilk kurduğumda ekranda nerdeyse herşey birbirine karışmış ve çok az boş alan vardı. Ve bu da online oyun oynayanlar bilir oyuncu için hiçde rahat bir ortam değildir. Oyun için ideal monitör 20-21 inc olarak belirlenmiş. Ancak bir oyun için monitör yenilemenize gerek yok tabiki. UI ayarlarıyla oynayarak arayüzümü kendimize göre ayarlayabilmemiz mümkün. Bunu da OPTIONS-UI OPTIONS kısmından kolaylıkla yapabiliyoruz. Ayrıca ekranda bulunan hp-mp barı, küçük harita, skill bar gibi herşeyi mausumuzla tutup istediğimiz yere yerleştirebiliriz. Ve kendi özel arayüzümüzü oluşturabiliriz. Şimdi arayüzümdeki materyalleri daha yakından tanıyalım.
OYUNCU DURUM GÖSTERGESİ / HP-MP
Bu kısımda her oyunda olduğu gibi karakterimizin canlı olup olmadığını, hp mp miktarını görebiliyoruz. Ayrıca hp-mp barına bir kere tıkladığınızda hp-mp miktarınızı yüzde olarak da görmeniz mümkün. Bu barın sol tarafında karakterin class simgesi ve onun altında da kaç lvl olduğunu görebiliyoruz.
STAMİNA / DAYANIKLILIK
Bu konudan daha önce camp ateşi kısmında bahsetmiştik. Karakterimizin dayanıklılığını gösteren bu bar bizim için büyük önem oluşturmakta ve hemen hp ve mp barımızın altında bulunmaktadır.
BUFLAR VE DEBUFLAR
Online oyunların bi vazgeçilmezi daha buflar ve debuflardır. Bunlar karakterimize pozitif veya negatif olarak etkiler ve oyuncular için çok önemlidir. Arayüzümüzde bulunan bufflar ve debufların hemen altında etkili oldukları süreleri görebilirsiniz. Oyuna ilk girdigimizde skill barın üzerinde bulunan buff-debuf göstergesini ekranın istediğimiz yerine yerleştirebiliriz.
EXP BAR / DENEYİM GÖSTERGE ÇUBUĞU
Arayüzümüzün en alt kısmında tüm arayüzü kaplayacak şekilde exp barımızı görebiliriz.
Mausu üzerine getirdiğimizde yandaki görünntü gibi varsa extra exp gelirimizi, dinlenme sırasında aldığımız deneyim miktarını ve level atlamamız için gereken exp miktarını görebiliriz.
NAVİGASYON / YARDIMCI KISAYOLLAR
Oyun içinde belkide en çok kullanacağımız bölüm burası olacak. Navigasyon ve çok kullanışlı kısayolların bulunduğu bu bölüm işinizi baya kolaştıracak. Üstteki yatay çubuğun sağ kısmında hangi şehirde olduğumuzu görebilir, sol kısmında ise channel 1 yani hangi kanalda olduğunuzu görebilirsiniz. Oynumuzda ilk 2 haritada toplam 10 kanal, daha sonraki haritalarda toplam 4 kanal bulunmaktadır. Ch 1 de kesmek istediğimiz mobları baskaları kesiyorsa ch2-3-4 e geçip rahat bir şekilde rahatsız edilmeden avlanabiliriz. Navigasyon ekranımızın ayarlaması da yine bize bırakılmış. Burada kendimizi, party arkadaslarımızı, görev alıp verdiğimiz npc leri, arazideki toplanabilecek materyalleri, görev moblarını, BAM ları, görebiliriz. Veya ayarlarla oynayarak neyi görüp-görmeyeceğinize kendiniz karar verebilirsiniz.
Nacigasyonun sol üst kısmında bulunduğunuz alanın genel özelliği görünür. Bunlar rest area(yani ana şehir) pvp den yoksun alan (normal şehirler) pvp alanı gibi yerlerdir. Onun hemen altındaki kagıt sizin e-maillerinizi ve takas editörunde satılmış malızın varsa bunları gösterir. Gelen yeni mailizin varsa bunu banka aracılığıyla okuyabilir. Satılmış mallarınız varsa bir takas editörü ile görüşerek paranızı alabilirsiniz.
Navigasyonun alt kısmında bulunan kapıya benzer simge zindan instance matching dir. Yani otomatik zindan ayarlamalarının yapıldığı bölüm. Buraya tıklayarak levelinize uygun zindanları görebilir, girmek istediğinizi seçip onayla tuşuna bastıktan sonra tüm serverlarda o zindana girmek isteyen kişilerle sizi buluşturup zindana ışınlar. Tek başınıza party kurmaya çalışarak zaman kaybetmenizi önleyen çok kullanışlı bir kısayoldur.
60 level olduktan sonra instance matching in solunda ona benzer bir kısayol daha gelecek, Oda pvp karşılaşmalarını ayarlamak için başvurduğumuz instance matching in aynısıdır.
GÖREV TAKİP ÇİZELGESİ
Görev takip çizelgesinde aldığımız görevleri, bu görevleri tamamlamak için yapmamız gerekenleri, tamamlanmış görevleri görebiliriz. Görevle ilgisi olmayan bir zindana veya pvp alanına girdiğimizde veya görev yapmadığımız zamanlarda hide quest tracker kısmına tıklayarak görev takip çizelgesindeki görevleri gizleyerek arayüzümüzdeki boş alanı büyültebiliriz.
MONSTERLAR ÜZERİNDE GÖREV TAKİBİ
Tera online oyununda bir görevi aldıktan sonra avlamamız gereken monsterların üzerinde sarı bir ünlem işareti görürüz. Buda keseceğimiz yaratıkların neler olduğunu anlamamızı oldukça kolaylaştıran güzel bir sistem. Avlamamız gereken miktarı bitirdikten sonra monsterların üzerindeki ünlem işareti kaybolacak ve görev takip çizelgesine bakmadan görevin bittiğini anlayabileceğiz. Monsterlar üzerindeki işaretlerin renkleri aşağıdaki anlamları işaret eder.
Sarı ünlem = normal görevler
Kırmızı ünlem = hikaye görevleri
Mavi ünlem = guild görevleri
Yeşil ünlem = günlük görevler
MİNİ MAP
Ekranın istediğiniz yerine yerleştirebileceğiniz bu ufak harita ile nerde olduğunuzu, size yakın olan görevleri, görevlerde gitmeniz gerekn yerleri, varsa yakınınızda avlamanız gereken monsterları, veya kasabalarda banka-merchant- trade broker- special store ve teleport master gibi npc leri görebilir. Buralara en kısa yoldan nasıl gidebileceğinizi seçebilirsiniz.
HEDEFE NİŞAN ALMA
Daha önce oyunumuzun non-target bir oyun olduğunu söylemiştik. Şimdi karşımızdaki hedeflere nişan alırken karşımıza çıkan işaretler hakkinda bilgiler verebiliriz. Mausumuzu bir hedefe tuttuğumuzda hedefin bize uzaklığını, hedefin levelinin kaç olduğunu ve olduğumuz yerden onu vurup vuramayacağımızı anlayabiliriz. Böylece skilimizi boş yere kullanmamış olur, avlayacağımız monsterları daha kısa sürede kesebiliriz. Hedef aldığımızda kapalı bir daire şeklinde görüntü görüyorsak hedefe vurabileceğimizi, 4 tane açık ok şekli görüyorsak hedefe olduğumuz yerden vuramayacağımızı anlamamız gerekiyor.
CHAT SİSTEMİ
Tera Online oyununda çevrenizle iletişim kurmak için yan tarafta gördüğümüz chat sistemini kullanıyoruz. Enter tuşuna basarak istediğimiz kişilerle konuşmaya başlayabiliriz.
Her kanalın değişik konuşma renklerinin olması iletişimi kolaylaştıran bir örnek. chat sisteminin sol üst kısmında bulunan ayarlar kısmından sizde kendinize özel kanal konuşma renklerini seçebilir, veya sohbetlerini görmek istemediğiniz kanalları kapatarak, kendinize sade bir chat ekranı oluşturabilirsiniz. Aşağıda değiştirilmemiş haliyle kanalların yazı renklerini görebilirsiniz.
Area: mor General: sarı
LFG: açık mavi Party: koyu mavi
Guild: yeşil Whisper: Pembe
Trade: açık kırmızı
HIZLI CHAT
Oyunumuzda özellikle dungeonlarda kullanabileceğimiz işe yarar bir diğer özellik de hızlı chat, yaratık avladığımız sırada birine hızlı bir cevap vermek için, veya party arkadaşınıza hızlıca bir ihtiyacınız olduğunu söylemek için mükemmel bir sistem. E tuşuna basılı tutarak görebileceğimiz bu hızlı chat sistemini mausumuzla veya klavyedeki yön tuşları ile kullanabiliriz. Ayrıca hızlı chat menusunde gördüğünüz mesajları kendiniz istediğiniz şekilde değiştirebilir. Oyun oynarken işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse zindandasınız ve odadan odaya hızlıca geçerek monstarları kesiyorsunuz. Tam boss odasına girmeden önce charmlarınızın veya buflarınızın sürelerinin bitmek üzere olduğunu gördünüz. E tuşuna basıp mausunuzla hemen Wait ım not ready seçeneğini seçerek arkadaslarınızı uyarabilirsiniz.
SKİLL BAR
Oyuna ilk başladığınızda 12 skill koyabileceğimiz bir skill barımızın olduğunu göreceksiniz. Bu skill barımızı skil barın sağ üstünde bulunan + tusuyla 24 veya 48 adet haline getirebiliriz. Bu genel skill barın dışında 3 adet skill koyabileceğimiz extra bir bölüm daha bulunmakta oyun en uygun skilleri buraya kendisi yerleştirmiş ve üzerlerinde hangi tuşla kullanılacağını yazıyor. Gayet kolay ve kullanışlı olan bu kısmı ben hiç değiştirmedim ancak siz isterseniz değiştirebilirsiniz. Skill barımız 2 bölümden oluşuyor, aşağıdaki kısımı 1-2-3-4-5-6-7-8-9-0-*-- tuşları ile üst bölümü ise F1-F2-F3-F4-F5-F6-F7-F8-F9-F10-F11-F12 tuşları ile kullanıyoruz.