Websitesi yaptıracak ve yapacak kişilerin bilmesi gereken birçok web tasarım programı bulunmaktadır. Her web tasarımcısının ve her web programcısının kendine özgü kütüphanesi başka bir deyişle alet çantası olması, olmasa olmazlarındandır.
İşte bu alet çantasındaki web tasarımcıların en sıklıkla kullandığı web tasarımprogramlarını sizler için kısaca derledik. Web tasarım programlarıyla tasarımlar çok daha kısa sürede ve profesyonelce yapılabilmektedir. Hele programları kullanmakta usta ve de analitik hayal gücüne sahipseniz çıkan iş benzersiz olacaktır.
Ayrıca bir öneri; web tasarım yaptıracak olanlardansanız, tasarımcınızın “Ben sıfırdan notepad ile yazıyorum” diyorsa eğer web tasarımcınıza pek fazla itibar etmeyin deriz. Artık çağımızda bunun için ne gerek var nede vakit var. Görsel tasarım ve kodlama programları ile her şey çok daha pratik ve kolay bir hal almıştır. Bir göz atalım web tasarımcının alet çantasında hangi programlar en sıklıkla kullanılanlar.
1- Microsoft Front Page 2003
Ms office ürünlerinden olup ve yıllardır kullanılan, bir tasarımcı için olmazsa olmaz pratik işlerini halledebileceği html bilgisi olmayan birinin bile rahatlıkla web sayfası yapabileceği basit bir program.
2- Dream Weaver
Aynen front page benzeri ancak çok daha gelişmiş html editörüdür. Komple bir web tasarım aracı.
3- Fireworks
Genelde grafiker kökenli web tasarımcılar tarafından kullanılan, ister tamamen grafik arayüzlü siteler ister kısmen grafik kısmen text arayüzlü web siteler yapabileceğiniz grafik yönüde gelişmiş bir tasarım programıdır.
4- Edit Plus ( Ücretsiz )
Css, Asp, Php ve daha onlarca dili bu minicik editörle yazabilirsiniz.Kendisini fazla küçümsemeyin en sık kullanılan editörlerdendir Edit Plus hemde ücretsiz bir yazılımdır.
5- FileZilla ( Ücretsiz )
Websitenizi yaptınız. Bir sonraki adım web dosyalarınızı ftp ye yüklemeniz gerekecektir. Bu işlem rahatlıkla kullanılanabiliriz FilleZilla’yı. Ayrıca program açık kaynak kodludur. Herkese rahatlıkla tavsiye edebiliriz.
6- Adobe Photoshop
Websitenizi kodlama tamamlandınız şimdide grik yönünü grafik yönünü yani görselliğinide tamamlayabileceğimiz yolmazsa olmaz grafik tasarım programı Photoshop, Her masaüstü grafikerin ve her web masterin alet çantasında ki olmazsa olmazlardandır.
7- Adobe Flash
Hareketli animasyonlar tasarlamaya olanak tanıyan ara yüz programıdır. Çizim yaparak veya imaj dosyaları kullanarak animasyon yapabilirsiniz. Sitelerin açılmasını yavaşlattığı için arama motorlarının sevmediği flash, vektörel dosyalar ile çalışma imkanı verir.
8- Swish
Hareketli animasyonlar hazırlayabilirsiniz. Swish hareketli animasyonlar tasarlayabileceğiniz bir porgramdır. Swish yazı hazırlarkende size oldukça yardımcı olabilir. Farklı animasyon ve varyasyonların da kullanılmasını sağlar. Ayrıca Swishde SWF ve HTML olarak kayıt yapabilme seçenekleri
de vardır. Son dönemlerin en çok kullanılan programlarından biridir.
9- Notepad++
Notepad++C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Söz dizimi renklendirmesi ve katlama, çok sayıda yazılım diline ait kodu görüntüleme ve uygun biçimde renklendirme özellikleri vardır.
10- Mysql
Açık kaynak kodlu veritabanı yazılımıdır. Web sunucularında çok kullanılır.
Kısaca kendini webmaster olarak tanımlayan birinin alet çantası bu kadar tabiki daha spesifik daha komplike araçlarda mevcut. Başlangıç aşamasında bir webmaster’in kullanabileceği genel programları yazdık.