IMLEGEND
Aileden
WildStar, oldukça büyük bir online dünya sunuyor ve bu büyüleci dünya içerisinde kaybolmak, MMOlara aşina olmayanlar ya da WildStar’a yeni başlayanlar için işten bile değil. İşte işlerinizi kolaylaştıracak, oyun zevkinizi arttıracak bazı ipuçları ve bilgiler:
Karakter Gelişimi ve Yetenekler
- Seviye atlarken açılan tüm yeteneklerinizi satın almak zorunda değilsiniz, çünkü bu yetenekler oldukça para gerektirdiğinden, evinizi ya da bineğinizi erkenden almanıza engel olabilir. Zaten kısıtlı sayıda yetenek kullanabildiğinizden, sadece kullanacağınız yetenekleri almanız, ev ve binek için para biriktirmenizi kolaylaştıracaktır.
- AMPler sizin Yetenek Seti Oluşturucunuzun (Action Set Builder – yani aşağıdaki çubuğa koyduğunuz yetenekleri belirleme aracı) bir parçasıdır. Tier 1 (Kademe 1) AMPler genel olarak sizin Karakter Özelliklerinizi (Attributes – Stats) arttırır.
- Kademe 2 ve 3 AMPler oyunda AMP eşyası bulup kullandığınızda seçilebilir hâle gelirler. Her bir AMP eşyası emsalsizdir (unique – yani sadece 1 tane bulundurulabilir) ve sadece aynı isme sahip AMP’in kilidini açmaya yarar. Kilitli AMPler kırmızı kilit işaretiyle gösterilir, kilidi açılmış AMPler ise beyaz kilit işaretine sahiptir.
- AMP eşyaları görev ödüllerinden, satıcılardan satın alınarak ya da yaratıklardan düşen rasgele eşyalardan elde edilebilir.
- AMP puanlarını seviye atladıkça kazanırsınız.
- Birincil Özellikler (Primary Attributes – Stats), DPS yani hasar verenler için Saldırı (Assault) ve İyileştirme (Healing) / Tanklama (Tanking) için Destek’tir (Support). Her bir sınıfın bunları sağlayan yetenekleri küçük farklılıklar gösterir:
- Esper: DPS: Moxie – Healer: Insight
- Medic: DPS: Tech – Healer: Insight
- Spellslinger: DPS: Finesse – Healer: Insight
- Engineer: DPS: Finesse – Tank: Tech
- Stalker: DPS: Brutality – Tank: Tech
- Warrior: DPS: Brutality – Tank: Tech
- Karakter Özellikleri hakkında daha ayrıntılı bilgiyi WildStar Karakter Özellikleri Rehberi‘mizde bulabilirsiniz.
- Yetenek çubuğunuzda bir “Stun” yani “Sersemletme” yeteneği bulundurmanız, diğer normal bir yeteneğe göre DPS’inizi daha fazla arttırmanızı sağlayabilir. Herhangi bir telegraflı özelliğini kullanırken sersemletilen düşmanların “fırsat anı” da diyebileceğimiz bir süre boyunca aldıkları hasar oldukça artar (Bu sürede can çubukları mor renge dönüşerek size bu “fırsat anı”nda olduğunuzu gösterilir). Kullandığınız özelliğin illa ki “Stun” olması gerekmiyor, her türlü engelleyici (interrupt) yetenekler aynı etkiyi yaratır – örneğin Warrior’un Grapple özelliği de bu işe yarıyor.
- Binekler seviye 15’te, uçan binekler (Geleceğe Dönüş’teki uçan kaykay yani hoverboard gibi) ise seviye 25’te alınabiliyor. Uçan binekler su üzerinde de gidebiliyor.
- En ucuz binek yaklaşık 10 gold 69 silver tutuyor. Oynayış tarzınıza bağlı olarak, çok fazla para harcamaz ve bulduğunuz şeylerin bir miktarını satarsanız, 15. seviyede binek alacak parayı elde edebilirsiniz.
- Ev sistemi seviye 14’te açılıyor ve en ucuz ev 1 gold. Ev sistemini hemen kullanmanız, seviye atlamanızı bir miktar hızlandıracaktır, çünkü evinizde oyundan çıktığınızda, diğer yerlerde çıktığınızda daha fazla “rest xp” yani “dinlenme tecrübesi” bonusu alıyorsunuz. Ayrıca evinize yerleştireceğiniz bazı eşyalar da bu bonusun oranını arttırıyor.
- Ev sistemi, fraksiyonunuzun ana şehrine (Exilelar için Thayd, Dominion için İllium) gittiğinizde alacağınız bir görev ile açılıyor.
- Ayrıca evinize ekleyebileceğiniz binalar ve arsalar ile kendi evinizde madencilik (mining) gibi zanaat (crafting) yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.
- Görev listenizdeki görev listesindeki herhangi bir adıma tıkladığınızda, o adımı tamamlamak için gitmeniz gereken yeri bir süreliğine yön oklarıyla gösterecektir.
- Tek olarak veya diğer 4 arkadaşınızla birlikte girebileceğiniz, kişi sayısı ve seviyesine göre ölçeklenen bir nevi mini-zindan tarzı görevler olan Shiphand görevleri, seviye 13’te açılıyor. Ödül olarak güzel eşyalar veren bu görevleri atlamamanız, eşyalarınızı güçlendirerek daha rahat seviye atlayabilmeniz açısından önemli.
- 5 kişi girebildiğiniz ve seçeneklerinizin o macera boyunca yaptığınız görevleri ve gördüğünüz hikayeyi değiştirdiği Maceralar (Adventures), seviye 15’te açılıyor.
- Maceralara girebilmek için 15. seviyede alacağınız ön görevleri tamamlamanız gerekiyor. Sonrasında Grup Bulucu’yu (Group Finder) kullanarak o anda sizin girebileceğiniz Maceralara sıra alarak girebilirsiniz.
- Zindanlar ise seviye 20’de açılıyor, fakat Maceralar gibi ön görev gerektirmiyor. Seviye 20 olduğunuzda hemen Grup Bulucu’dan sıraya girerek beraber oynayacak oyuncu bulup oynayabilirsiniz.
- Haritada sarı altıgenlerle gösterilen bölgeler görevlerinizin, turuncu ile gösterilen bölgeler ise path (yol) görevlerinizin bulunduğu alanlardır.
- Altın madalya almış olsanız bile Meydan okumaları (Challenges) tekrar başlatıp tamamlayabilirsiniz.
- PvP Savaş grupları (Battlegroups) için sıra alma seviye 6’da açılıyor. Bu seviyeden itibaren antrenman savaşalanları (practice battlegrounds) için sıra alarak girip oynayabilirsiniz.
- Eğer bir süredir antrenman savaşalanlarına katılıyorsanız, çantalarınızın sağ üst kısmında bulunan küçük ingiliz anahtarı simgesine tıklayarak ne kadar Prestij (Prestige – PvP para birimi, bir nevi World of Warcraft’taki Honor gibi) kazandığınızı görebilirsiniz. Prestij limiti 5000 olduğundan, bu limite ulaştığınızda kazandığınız puanlar boşa gidecektir. Boşa gitmemesi için anaşehirde bir Korumaya (Guard) Arena Levazım Subayı’nın (Arena Quartermaster) nerede olduğunu sorarak bunları harcayabilirsiniz.
- Prestij puanlarınızla teçhizat, AMPler, zanaatleriniz için tarifler (recipe), binekler ve benzeri şeyleri satın alabilirsiniz.
- Çantanızdaki herhangi yeni bir çantaya sağ tıkladığınızda, zaten kullanmakta olduğunuz en küçük boyutlu çantanın yerine geçirilir.
- İlk seviyelerdeyken meydan okumaları (challanges) tamamlayarak ödül seçenekleri arasından şansla ekstra çantalar kazanabilirsiniz. Böylece ilk seviyelerde görev yaparken dolu çanta sıkıntısı yaşama oranınız azalmış olur.
- Başlarda görevlerden ve düşmanlardan düşen teçhizatlar, o anda kullanmakta olduğunuz teçhizatların yerine kullanılacağından, eşyalarınızı *kırılmadığı sürece* tamir ettirmek boşa para harcamakla eş değer olabilir. Her ne kadar bazıları bir eşyayı tamir etmeden sattığınız para ile aynı eşyayı tamir edip sattığınızda aynı parayı elde ettiğinizi söylese de, kırılmadığı sürece eşyalardan aynı verimi aldığınızdan, tamir etmenin en azından ilk seviyelerde bence beyhude olduğunu düşünmekteyim.
- FOV, yani görüş açınızı şu komutla değiştirebilirsiniz (60 yerine istediğiniz rakamı girebilirsiniz. Oyunun varsayılan değeri 50’dir. Bu değer bazılarında uzun süren oyun seanslarında baş ağrısına yol açabilir. Genelde 60-75 arası ideal değerlerdir, fakat kendiniz için en iyi olan değeri deneyerek kendiniz seçebilirsiniz):
- /eval Apollo.SetConsoleVariable("camera.FovY", 60)
- Kostüm yaratmak için, anaşehrinizdeki bir Boya Satıcısı’na (Dye Vendor) uğramanız gerekir. Burada, kostümler yaratabilir ve yarattığınız kostümlerden dilediğinizi giyebilirsiniz. Ayrıca, kostümlere koyduğunuz eşyalar çantanızda yer kaplamadığından, eşyalarınızı orada saklayarak çantanızda veya bankanızda yer açabilirsiniz.
- Bir görevi chat’te göstermek için Shift + Sağ tıklayabilirsiniz.
- İkincil çubuklardan eşyaları Ctrl’ye basıp sürükleyerek çıkarabilirsiniz.
- Guild’e girdiğinizde karakteriniz etrafında çıkan guild ikonlarının gösterilme durumunu P’ye basıp Titles (Ünvanlar) kısmından değiştirebilirsiniz.
- İstiflenmiş (sayıca birden fazla olan) eşyalarınızı, farenizi eşyanın üstüne gelip Shift + Fare tekerleğine basarak ayırabilirsiniz.
- Bir yeteneğinizin telegrafını görmek için farenizi üstünde tutmanız yeterlidir.
- Karakteriniz herhangi bir nesnenin veya yerin arkasında sıkışıp kalır ve hareket edemez hale gelirse, /stuck komutunu kullanabilirsiniz.
- FPS ve pinginizi görmek için Alt + F1’e basın.
- Curse.com’da bir çok eklenti bulunabilir ve Curse Client kullanılarak bu eklentiler doğru klasöre zahmetsizce kurulabilir. Coexist’ten Qahlel arkadaşımızın hazırladığı (her ne kadar ingilizce olsa da resimlerden anlaşılabilecek) şu videoda Curse Client’ın nasıl kullanılacağını görebilirsiniz:
-
- JunkIt eklentisiyle bir işe yaramayan (gri renkli) eşyalarınızı tek tuşla satabilirsiniz, ya da satıcılarla konuştuğunuzda otomatik satılmasını sağlayabilirsiniz.
- ThreatMeter ile grupça yaptığınız aktivitelerde yaratıkların kime saldırdığını veye saldıracağını kolaylıkla görebilir, hangi düşmana odaklanmanız gerektiğini görerek tanklama işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
- Deadlock Extended eklentisi ile, normalde kamerayı döndürmek için sağ tuşa basılı tutma gerekliliğinden kurtulabilirsiniz. Sol fare tuşuna tıkladığınızda aktif, tekrar tıkladığınızda ise eski haline dönen bu eklentiyle (isterseniz bunun için bir tuş da atayabilirsiniz), aktif olduğunda sanki sağ tuşa basılı tutuyormuşçanıza ekranınızı herhangi bir tuşa basmadan döndürebilirsiniz. Bu, aksiyon ağırlıklı bir oyun olan WildStar’da bu tarz oynanışı sevenler için kolaylık sağlayacaktır.
- AMPPurchased eklentisiyle, satın almış olduğunuz AMPleri kolayca görebilir, almak istediklerinizin nerden alınabileceği veya bulunabileceğini farenizi üzerlerine getirdiğinizde görebilirsiniz. Ayrıca, sağ alta eklenen filtreleme özelliğiyle aradığınız AMPlerin nerede olduğunu adlarını yazmaya başladığınızda kolaylıkla görebilirsiniz.
- CustomFOV eklentisiyle, yukarıda verdiğimiz FOV değiştirme komutunu yazmadan sadece /setfov komutunu kullandığınızda açılan küçük bir kaydırmalı ayar çubuğunu kullanarak FOV değerinizi kolayca değiştirebilirsiniz.